Christelijke Muziek en Concertagenda

Negienot spaart voor orgel Bolivia

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

26-02-07

Symfonisch Ensemble Negienot bestaat dit jaar tien jaar. Het in 1997 opgerichte ensemble viert dat door mee te sparen voor een orgel ten bate van een Boliviaans kerkkoor. Het geld moet binnenkomen via de de verkoop van een jubileum-cd.

Muzikaal gebaar

De opbrengsten van de activiteiten bij het tweede lustrum van Negienot gaan naar een orgel voor het kerkkoor van de Reformed Congegration in de Boliviaanse stad Loma Alta. Oud-dirigent en oprichter Maarten Kramer werkt voor de zending op een school in het Zuid-Amerikaanse land. Bijzonder vind ik het dat we met de opbrengst van onze activiteiten rond het 10-jarig bestaan een muzikaal gebaar mogen maken naar mensen in Bolivia, aldus orkestvoorzitter Marja Pals. “De gemeente daar heeft dringend behoefte aan een nieuw orgel om de gemeentezang en ook het pas opgerichte koor te begeleiden. Daar spannen we ons graag voor in. Niet alleen om een mooie cd te maken, maar ook iets te mogen delen van de gaven die de Heere God ons in de muziek geeft.”

Keyboard

Het is niet de bedoeling om in Loma Alta een pijporgel te plaatsen, zegt Pals. “We gaan proberen het bedrag bij elkaar te spelen voor het gehele orgel. Gezien het klimaat is het niet de bedoeling om er een pijporgel neer te zetten. We hopen genoeg bij elkaar te krijgen voor een goed keyboard, waarop ook een pianoklank zit.”

Moordrecht

Op 16 juni dit jaar presenteert Negienot de cd in de Grote Kerk van Moordrecht. Op het schijfje staan psalmen, gezangen en klassieke werken. De cd is volgens de voorzitter “een greep uit de muziek van tien jaar Negienot”. Mocht het symfonieorkest overigens toch niet genoeg geld op blijken te halen, dan zal het koor samen met de Reformed Congegration nog naar andere manieren zoeken om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Symfonieorkest Negienot werd op 11 maart 1997 opgericht. De naam is afkomstig uit het Hebreeuws en betekent 'een instrument bespelen'. De eeste vijf jaren was Kramer dirigent van het koor, vanaf 2002 heeft Wim Lindhout de leiding. Het orkest speelt voornamelijk klassieke werken, psalmen en gezangen.

 Laatst gewijzigd: 26-02-07 - Geplaatst: 26-02-07