Christelijke Muziek en Concertagenda

“De bijbelse boodschap op een eigentijdse manier”

Van onze redacteur Frederike Hessing

23-02-07

Voorganger Jan Andries de Boer swingt tijdens zijn rockdiensten. “Geloof heeft alles te maken met levensvreugde, dat kun je ook tot uitdrukking brengen door te dansen”, aldus de predikant van de PKN-gemeente uit Broek op Langedijk. Deel 2 in de serie Voorgangers over muziek.

De eerste rockdienst was een U2-dienst. Een kerkdienst waarin de gemeentezang is vervangen door de rockmuziek van deze band. “Het idee om een U2-dienst te houden, deed zich aan mij voor,” zegt voorganger De Boer. In de zomer van 2005 bezocht hij een concert van de bekende rockband. Daar werd predikant de Boer geraakt door de spirituele teksten van de liederen. “In de teksten staan heel veel citaten uit de Bijbel.”

Bijbelse boodschap

Zo kwam dominee De Boer op het idee om een U2-dienst te houden in zijn gemeente. “De muziek vertelt de boodschap waar ik voor leef, deze boodschap wordt gebracht in een vorm die mij als muziekliefhebber erg aanspreekt. Deze muziek is muzikaal uitstekend, het zijn liederen met een geweldige inhoud, die de boodschap van de Bijbel brengen op een eigentijdse manier.”

“Veel jonge mensen vinden psalmen en gezangen vermoeiend. Deze jongeren worden door een rockdienst aangetrokken. Als ze eenmaal in de kerk zitten, worden ze meegesleept door de rockmuziek. Mensen komen met verwachting en daar wordt aan voldaan. Ik heb hele passende Bijbellezingen en een preek bij deze mooie teksten en dat komt over.”

De rockdiensten zijn niet alleen gewild in de gemeente van predikant De Boer. “Ik werk samen met twee mensen uit Broek op Langedijk uit een andere gemeente. Zij helpen met de geluidinstallatie die nodig is voor deze rockdiensten.” Eens per twee maanden is er een rockdienst ergens in Nederland, waarin soms ook de muziek van Bløf de gemeentezang vervangt.

“Onder collega’s krijg ik behoorlijk positieve reacties die ervaar ik als steun, ik vind dat erg fijn. Mijn kerkenraad steunt ook deze rockdiensten. Wij beschouwen dit als een manier om als kerk naar buiten te treden, een vorm van evangelisatie.”

Gehoorapparaat

Deze rockdiensten zijn uitzonderingen. “In mijn gemeente houden we twee keer per jaar een rockdienst, want het vergt erg veel voorbereiding. Wanneer we op een zondagmiddag een dergelijke dienst hebben, is er ’s ochtends een gewone dienst, volgens de gebruikelijke liturgie. Dan zingen we psalmen en gezangen uit het liedboek. De gemeentezang wordt meestal begeleidt door het orgel, soms met wat andere instrumenten erbij.”

Voor vooral de oudere gemeenteleden is er altijd een gewone kerkdienst. “Tijdens rockdiensten draaien we de muziek heel hard, want tijdens een concert is dat ook het geval. Ik geloof inderdaad dat mensen die een gehoorapparaat hebben dat dan anders moeten instellen. Er zijn ook oudere mensen die rockdiensten mooi vinden, maar er is vaak een wat jonger publiek.”

“Het bijzondere aan de rockdiensten is de sfeer van verbondenheid die er ontstaat. Het is altijd gigantisch druk. De laatste keer stonden er ook mensen op het gangpad en moesten we als kerkenraad ons door de kerkgangers heen dringen. Een zeer speciale ervaring.”


 Laatst gewijzigd: 21-02-07 - Geplaatst: 20-02-07