Christelijke Muziek en Concertagenda

Website eerbetoon aan Buxtehude

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

20-02-07

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat componist Dietrich Buxtehude overleed. Daarom heeft de Nederlandse Bachvereniging deze maand een website over de componist-organist (1637 – 1707) gelanceerd. Het is één van de initiatieven van de vereniging om Buxtehude-jaar 2007 te vieren.

“Deze Deens-Duitse componist, ook wel de 'Magier des Nordens' genoemd, was misschien wel de belangrijkste leermeester van Johan Sebastian Bach”, schrijft de vereniging op de nieuwe website. “Reden genoeg voor de Nederlandse Bachvereniging om extra aandacht aan deze componist te schenken door middel van deze speciale Buxtehude-website.” De website is ook een van initiatieven in het Buxtehude-jaar.

Interviews

De fraai vormgegeven internetpagina's zijn behoorlijk informatief. Zo vertellen Siebe Hemstra (klavecimbel/clavichord), sopraan Johanette Zomer, dirigent Jos van Veldhoven en organist Leo van Doeselaar over hun muzikale connectie met componist Buxtehude. De musici van de Nederlandse Bachvereniging geven in het kader van het herdenkingsjaar drie totaal verschillende concerten. Die hebben de thema's 'Van Buxtehude naar Bach', 'Schlagt, Künstler! Die Pauken' en 'Death & Devotion'. Chef-dirigent Van Veldhoven stelde het overzicht van het oevre van Buxtehude samen.

Invloed

Wie Buxtehude.nl opent krijgt werken van de componist direct te horen. Ook is er een biografie van hem te vinden en legt een tekst op de website uit welk invloed zijn muziek heeft gehad op de muziek van componist J.S. Bach. Wie informatie wil over Buxtehude, kan op de website in ieder geval zijn lol op.

Biografie Dietrich Buxtehude

Componist Dietrich Buxtehude werd geboren in 1637. De exacte datum en plaats waarop organist Johann Buxtehude en zijn vrouw hun zoon kregen is niet bekend – opmerkelijk genoeg is Buxtehude een plaats ten westen van Hamburg. Van zijn jeugd, die hij doorbracht in onder andere de Deense plaats Helsingborg, van de Duitse componist is maar weinig bekend. Wel is aannemelijk dat hij bij organist en Sweelinck-leerling Heinrich Scheidemann gestudeerd heeft, zeker is dat echter allerminst. Door zijn huwelijk met Anna Margareta Tunder, dochter van de organist van de Marienkirche in de stad Lübeck, werd hij na een aantal jaren de opvolger van haar vader. In de Duitse hanzestad domineerde hij het muziekleven zo'n veertig jaar. In die tijd componeerde hij ook een van zijn grootste werken. Abendmusiken zijn een reeks concerten voor adventstijd. Werken van Buxtehude hebben veel invloed gehad op de muziek van de veel bekendere componist Johannes Sebastian Bach. Buxtehude stierf in 1707.

Buxtehude.nl

Website Nederlandse Bachvereniging

Wikipedia over Dietrich Buxtehude

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Kees Schuurman Musica Religiosa - vr 16-03-07 11:27:59
Vanwege de goede zorg die u aan het Buxtehude jaar besteed heb ik een link aangebracht op www.musicareligiosa.nl waar op 18 maart aandacht wordt besteed aan de productie 'Membra Jesu nostri' uitgevoerd door Bach Collegium Japan.


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Utrecht. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 20-02-07 - Geplaatst: 20-02-07