Christelijke Muziek en Concertagenda

Nitrauw en Van Goor: "Wij hebben respect voor God"

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

08-02-07

Respect voor God is het belangrijkste verschil tussen seculier en christelijk cabaret. Dat stelden cabaretiers Nitrauw en Van Goor van het gelijknamige cabaretduo donderdagavond in BNN United, een nieuwsprogramma voor jongeren, op Radio1.

De finalisten van cabaretfestival Kleinzalig waren om hun finaleplek uitgenodigd in het programma. De nogal vooringenomen presentatrice Willemijn Veenhoven vroeg Bernard Nitrauw en Renze van Goor in enkele minuten zendtijd de hemd van het lijf.
“Het beeld dat christelijk cabaret saai cabaret maken en geen humor hebben, klopt niet”, zei het duo tijdens het avondprogramma van de BNN. Op de vraag wat hun grofste grap was, antwoorden de twee dat ze die niet hadden.

Ons-kent-ons-grappen

Respect was een woord dat regelmatig terugkwam tijdens het interview. “We hebben respect voor God. Dat is het verschil met gewone cabaretiers.” Een ander verschil met het seculiere cabaret was het respect voor andere godsdiensten, aldus Nitrauw en Van Goor. “De islam zullen we niet snel afzeiken, al hebben we wel eens een grappige dialoog gevoerd als moslim en christen.”

Iedereen is welkom, maar de doelgroep zijn toch vooral christenen, aldus Nitrauw en Van Goor. “We maken veel grappen die alleen insiders begrijpen. Bijvoorbeeld grappen over bijbelpassages, bidden of lange rokken. We maken die ons-kent-ons-grappen bewust. Niet-christenen zullen er waarschijnlijk niet veel van snappen”, legden ze uit. Er is markt voor christelijk cabaret, stelde het christelijke cabaretduo. Nitrauw en Van Goor spelen daar met hun cabaret op in.

VBOK

Ook meldde het cabaretduo nog een nieuwtje. Binnenkort treden ze op voor de VBOK, een organisatie die hulp verleent bij ongewenste zwangerschappen. “Dan maken we inderdaad grappen over abortussen”, verklapte het duo. Presentatrice Veenhoven meldde na het interview dat ze een ervaring rijker was geworden.


 Laatst gewijzigd: 09-02-07 - Geplaatst: 08-02-07