Christelijke Muziek en Concertagenda

“Helen Berhane gevlucht uit Eritrea”

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

06-02-07

Gospelzangeres Helen Berhane is gevlucht uit haar geboorteland Eritrea, meldt stichting Open Doors. Berhane zit momenteel nog in een rolstoel vanwege de martelingen. November vorig jaar werd ze na tweeënhalf jaar gevangenschap vrijgelaten.

“Helen is met een groepje medegelovigen uit Eritrea gevlucht. Ze zit nog steeds in een rolstoel vanwege de martelingen. Meer mogen we niet zeggen”, zegt Open Doors-voorlichter Jenö Sebök. Waarheen ze gevlucht is, kan de medewerker van de stichting dan ook niet zeggen. Namens de organisatie die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd roept Sebök christenen op voor de Eritrese zangeres te bidden.

Zeecontainer

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakte 3 november 2006 bekend dat de zangeres vrijgelaten was uit het Mai Serwa-legerkamp. Tweeënhalf jaar zat de zangeres daar zonder vorm van proces vast. Ze zat onder meer in een zeecontainer onder inhumane omstandigheden gevangen, aldus Amnesty. Net als zo'n tweeduizend andere gelovigen. Volgens Open Doors werd ze onder folteringen gedwongen haar geloof af te zweren. Dat deed de Eritrese niet.

Vrijlating

Compass Direct, eveneens een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, bracht op 19 oktober vorig jaar het bericht naar buiten dat Helen Berhane na een ziekenhuisopname weer was opgepakt en gevangen gezet. In het ziekenhuis verbleef de Eritrese drie dagen. Nadat ze een cd met gospelmuziek had opgenomen werd Berhane op 13 mei 2004 opgepakt, waarna de gospelzangeres meer dan twee jaar in de gevangenis zat. Na haar vrijlating keerde de zangeres weer terug naar familie in de hoofdstad Asmara.


 Laatst gewijzigd: 07-02-07 - Geplaatst: 05-02-07