Christelijke Muziek en Concertagenda

Tramrit in teken van Feike Asma

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

01-02-07

Orgelliefhebbers kunnen hun borst nat maken. Op de geboortedag van Feike Asma, 21 april, rijdt eenmalig een speciale tram - de SnertOrgelTram - langs bijzondere kerken en orgels in Rotterdam. De beroemde organist staat centraal op deze voorjaarsdag.

De Snerttram, een antieke tram die toeristen Rotterdam laat zien, wordt eind april eenmalig omgedoopt tot SnertOrgelTram. “Voor één keer per jaar wijkt deze unieke tram af van de vaste route en wordt er koers gezet naar bijzondere kerken en orgels in de Maasstad”, meldt Stichting Rotterdam Orgelstad die de tocht organiseert.

Feike Asma

Startpunt is de Goede Herderkerk in Rotterdam Schiebroek. Daar vertelt organist Hans Houtman over de geschiedenis van het Van Leeuwenorgel uit 1961. Ook is er een korte lezing over Feike Asma. Dan gaan de belangstellenden per tram naar de Kathedraal aan de Mathenesserlaan, de bisschopskerk. Organist Aart de Kort stelt bezoekers in de gelegenheid het orgel van dichtbij te bekijken en te beluisteren. Hier kan eveneens de reportage ‘Feike Asma 50 jaar organist’ - opgenomen in de Laurenskerk op 24 januari 1978 - worden bekeken.

Er kunnen maar vijftig personen mee met de SnertOrgelTram. Het programma begint 's ochtends om 11.00 en eindigt rond 17.00 uur. Orgelliefhebbers moeten wat er voor over om mee te gaan. Het slotconcert begint om 16.00 uur. Deelnemers betalen 32,50 euro. Donateurs van de Stichting Rotterdam Orgelstad betalen € 27,50.

Slotconcert

Tijdens de tramrit vertelt een gids wetenswaardigheden over de stad zelf. Het slotakkoord is een orgelconcert, onder verantwoordelijkheid van de Feike Asma-stichting, in de Laurenskerk. Daar speelt Jan Hage werken van Liszt, Dupré en Reger.


 Laatst gewijzigd: 02-02-07 - Geplaatst: 01-02-07