Christelijke Muziek en Concertagenda

Tweede cd voor Sjosjanim

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

31-01-07

De ontwikkeling en productie van de nieuwe cd van Symfonieorkest Sjosjanim is momenteel in volle gang. In maart brengen de reformatorische musici hun tweede cd uit. Daarmee zet het ensemble haar tweede lustrum luister bij.

Op het schijfje staan klassieke werken. De cd, die opgenomen werd op 19 en 20 januari van dit jaar in Mijnsheerenland, bevat composities van Praetorius, Bach, Homillius, Mendelssohn, Brahms, Walton, Van der Linden en Vaughan Williams.

Geen unicum

Het is de tweede cd die het christelijke symfonieorkest uitbrengt. “Kort na het uitbrengen van onze eerste cd, een mix van geestelijke en wereldlijke muziek, ontstond het plan een cd te produceren met alleen muziek die gebaseerd is op psalm- en gezangmelodieën”, zegt Geerten Jan van Dijk. Geen unicum aldus de secretaris van Sjosjanim. Volgens hem zijn al meerdere cd’s met hetzelfde thema in de omloop. “Sjosjanim stelde echter ook hoge kwaliteitseisen aan de muziek als zodanig. Indien mogelijk zou het gaan om melodieën van psalmen en gezangen zoals die in de orthodox-protestantse traditie bekend zijn en in kerkelijk verband gezongen worden. Om die reden vielen bijvoorbeeld Dies Irae-bewerkingen van Berlioz, Liszt, Rachmaninov af.”

Van der Linden

In 1995 werd Sjosjanim opgericht “als christelijk symfonieorkest op gereformeerde grondslag”. Amateur-musici uit de gereformeerde gezindte kregen zo voor het eerst de mogelijkheid om toe treden tot een orkest. Om principiële redenen konden zij vaak niet op een seculier orkest. Naast een symfonieorkest heeft Sjosjanim ook een kamerorkest. Beide staan onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. De naam Sjosjanim is een term afkomstig uit het bijbelboek Psalmen en betekent 'de Leliën'. Vorig jaar vierde het orkest haar tienjarig bestaan. Nu komt er dus ook een cd uit als jubileumuitgave. De cd is vanaf maart verkijgbaar via de website van het orkest en tijdens concerten. Ook ligt het schijfje in de christelijke boekhandel.


 Laatst gewijzigd: 01-02-07 - Geplaatst: 31-01-07