Christelijke Muziek en Concertagenda

Verkoop gospelmuziek VS stijgt

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

20-01-07

De verkoop van gospelmuziek in de Verenigde Staten is vorig jaar gestegen, meldt platenmaatschappij Gospel Music Association (GMA). Precious Memories van artiest Alan Jackson was in 2006 het best verkochte album.

Voor de verkoop gospel- en christelijke muziek in de Verenigde Staten was 2006 een goed en succesvol jaar volgens het bedrijf. GMA kon een toename van het aantal albums noteren van 1,4 procent. Die stijging is opmerkelijk vanwege de vermeende trend van mp3-downloads. De totale stijging van de verkochte gospelmuziek in het land is maar liefst 3,4 procent.

Bemoedigend

De invloed van de gospelmuziek is volgens de platenmaatschappij groter dan van de verkoopcijfers af te lezen is. John W. Styll, president-directeur van GMA, zegt dat het gebruik van religieuze muziek in spellen, films, tv-programma's en andere media toeneemt. “Er zijn veel redenen op te noemen waarom deze media meer aandacht krijgen, maar de belangrijkste is denk ik wel dat mensen in deze onzekere tijden getrokken worden naar de bemoedigende en inspirerende boodschap van gospelmuziek.”
Het album dat in 2006 het meest verkocht werd, is Precious Memories van Alan Jackson. Jackson vertegenwoordigt de opmerkelijke invloed van countryartiesten op de Amerikaanse cultuur, aldus het bedrijf. Styll merkt in verband daarmee op dat de Amerikaanse stad Nashville de thuisbasis is van gospel- én countrymuziek. Op nummer 2 en 3 staan het album Flyleaf van de gelijknamige groep en het album Hero van de populaire Kirk Franklin.

Worship

Maar tien procent van de kopers kocht praise- en worshipmuziek. De categorie christelijke pop was het populairst: 23 procent van de liefhebbers schafte deze muziek aan. 20 procent kocht black-gospelmuziek en 16 procent rock. In de steden Los Angeles, Atlanta, New York, Dallas-Ft. Worth, Chicago, Washington D.C., Houston, Philadelphia, Seatlle-Tacoma en Sint-Petersburg werd de meeste gospelmuziek verkocht.


 Laatst gewijzigd: 20-01-07 - Geplaatst: 18-01-07