Christelijke Muziek en Concertagenda

Hoondert hoogleraar Muziek en christendom

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

11-01-07

Prof. dr. Martin Hoondert is per 1 januari benoemd tot bijzonder hoogleraar Muziek en christendom aan de Universiteit van Tilburg. Hij is de opvolger van dr. Antoon Vernooij die november 2005 met emiraat ging. Hoondert geldt als een kenner van gregoriaanse muziek.

In zijn nieuwe functie heeft Hoondert (1967) de taak om de kennis van de liturgische muziek te bevorderen. Ook moet hij de wetenschappelijke bestudering van muziek in religie tot de christelijke ritualiteit stimuleren. De leerstoel, gevestigd aan het Departement Religiewetenschappen en Theologie van de Faculteit Geesteswetenschappen, is een initiatief van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, de rooms-katholieke organisatie voor liturgische muziek in Nederland.

Gregoriaans

Hoondert is een specialist op het gebied van middeleeuwse muziek, voornamelijk het gregoriaans. Als liturgiewetenschapper legde hij zich toe op muziek in de hedendaagse liturgie. Naast zijn hoogleraarschap is ook hoofdredacteur van het Gregoriusblad, een tijdschrift over liturgische muziek, en redactielid van Eredienstvaardig.

Cum laude

De bijzonder hoogleraar studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en theologie (Liturgiewetenschap) aan de Theologische Faculteit Tilburg. In 1999 ontving Hoondert de Bisschop Ernst Scriptieprijs voor zijn doctoraalscriptie over restauratie van het gregoriaans ontving hij. Na zijn afstuderen werkte hij als pastoraal werker en als redacteur bij Uitgeverij Abdij van Berne. Van 2000 tot en met 2005 was hij in het kader van zijn proefschrift verbonden aan de leerstoelgroep Liturgiewetenschap van de Theologische Faculteit Tilburg. Hoondert promoveerde cum laude op een onderzoek naar muziek in de marge van parochies.


 Laatst gewijzigd: 11-01-07 - Geplaatst: 10-01-07