Christelijke Muziek en Concertagenda

Boekje moet koren bewuster laten zingen

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

05-01-07

Musicus Wilco Kloosterman brengt deze maand een handleiding voor gospelkoren op de markt: ‘Guiding Notes, leidraad voor gospelkoren’. Doel is koren bewuster maken waar ze als musici voor staan. Ofwel: het goed overbrengen van hun boodschap.

Het gidsje voor gospelkoren voorziet in een behoefte, denkt de 31-jarige Kloosterman. Juist omdat er zoveel verschillende onderwerpen aan bod komen, aldus de musicus. “De reden dat ik dit boekwerkje geschreven heb is dat ik merkte dat gospelkoren vaak het idee hebben dat ze het wiel opnieuw moeten uitvinden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat gospelkoren bewuste keuzes maken. Door middel van dit boekwerkje hoop ik dan ook dat (amateur)gospelkoren zichzelf meer serieus gaan nemen zodat de boodschap die ze willen brengen luid en duidelijk overkomt bij de luisteraar.” Over de gospelmuziek zoals die in Nederland beoefent wordt, is volgens Kloosterman nog weinig geschreven. Eveneens reden om een boekje te schrijven.

Prikkelen

In het door hem geschreven werk, ‘Guiding Notes, leidraad voor gospelkoren’ getiteld, behandeld Kloosterman verschillende onderwerpen. Hij schenkt aandacht aan de oorsprong en ontwikkeling van gospelkoren, de repertoirekeus, intergratie van koren in kerkdiensten en enkele andere zaken.
Het doel van het ‘Guiding Notes’ heeft de worshipleider dan ook duidelijk voor ogen: Nieuwsgierigheid maar vooral ook betrokkenheid moet niet alleen aanwezig zijn bij dirigenten en bestuursleden. Het boekwerkje wil alle koorleden prikkelen om na te denken over een aantal zaken, zoals: hoe kunnen we ons onderscheiden van andere koren en hoe kunnen we zorgen dat onze boodschap goed overkomt?”

Idealisme

Of het boekje goed verkocht gaat worden, weet Kloosterman niet. Hij heeft het meer uit idealisme dan om commerciële redenen geschreven, aldus de musicus. Haast had hij dan ook niet bij het schrijven van de gids voor gospelkoren. “Met de nodige tussenpozen heb ik er een jaar aan gewerkt.”


 Laatst gewijzigd: 05-01-07 - Geplaatst: 05-01-07