Christelijke Muziek en Concertagenda

Nieuwe psalmberijming op herhaling

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

04-01-07

'Liefde, brood en slaap' heet de derde cd van Psalmen voor Nu die in februari verschijnt. Evenementenorganisatie United Live organiseert om die reden dit voorjaar wederom een psalmentour door heel Nederland. Het succes van vorig jaar is voldoende reden om de tour te herhalen, aldus de organisatie.

De aftrap van de psalmentour vindt op 16 maart plaats in Katwijk. Daar en in diverse andere Nederlandse plaatsen zal de vaste band in de komende maanden de psalmen in nieuwe vorm presenteren en ten gehore brengen voor het publiek. Op 'Liefde, brood en slaap' die volgende maand verschijnt, staan vijftien nieuw berijmde psalmen. Dit keer zijn dat de psalmen 5, 8, 16, 23, 46, 56, 78, 79, 87, 110, 123, 126, 127, 134 en 145. De titel 'Liefde, brood en slaap' is afgeleid van psalm 127. Naast deze liederen voert het koor ook de psalmen van de eerdere twee cd's ('Totdat het veilig is' en ' Voor niemand bang') uit.

Hedendaags Nederlands

Het project Psalmen voor Nu startte zo'n vijf jaar geleden. Een team van componisten, dichters en kenners van de Hebreeuwse taal werkt vanaf de lente van 2002 aan de nieuwe psalmberijming. “Psalmen voor Nu is een berijming in hedendaags Nederlands, op nieuwe melodieën in de brede traditie van de moderne populaire muziek”, aldus de projectorganisatie. Het project was bij de start voer voor discussie in den lande. Terwijl behoudende christenen zich afvroegen of een nieuwe berijming wel nodig was, vonden minder orthodoxe christenen het soms niet nodig om zoveel moeite daarvoor te doen.

Drempelverlagend

De bedoeling van de nieuwe berijming is naar eigen zeggen vooral drempelverlagend te werken. “Als je de versie van Psalmen voor Nu kent, is ook de bestaande berijming beter te begrijpen. En wat je begrijpt, kun je gaan waarderen.” Overigens wil de organisatie de berijming niet opdringen aan kerkenraden en predikanten. “Psalmen voor Nu wil zich niet bemoeien met het zingen van haar berijmingen in erediensten. Dat is een afweging die kerkenraden, oudsten en predikanten moeten maken. Zij kennen de plaatselijke situatie. Het projectteam legt haar berijmingen eenvoudig klaar voor gebruik.”


 Laatst gewijzigd: 04-01-07 - Geplaatst: 04-01-07