Christelijke Muziek en Concertagenda

Muzikaal getuigen van Jezus Christus

Van onze redacteur Frederike Hessing

21-12-06

“Het decor van de kerk is voldoende”, aldus dirigent Bert Moll. Tijdens hun kerstoptredens maakt het Christelijk mannenkoor Laudate geen gebruik van speciale lichten en decors. Deel 4 in de serie Koren in kerstsferen.

Het koor uit Barneveld treedt op in allerlei kerken. “We treden op in kerken die zich daar goed voor lenen qua akoestiek en sfeer. We kijken niet naar welk stempel de kerk draagt, het gaat erom dat je christen bent”, zegt dirigent Bert Moll. Af en toe zingt het mannenkoor in Vredeburg, te Utrecht, één van de grootste concertzalen in Nederland. “Dat geeft het optreden wel een extra dimensie, omdat er dan wel tweeduizend mensen in de zaal zitten. Qua repertoire maakt het weinig uit.”

Extra dimensie

De extra dimensie is er ook tijdens kerstoptredens. “Met Kerst zijn de concerten toch altijd heel bijzonder. Omdat we dan spreken over de geboorte van Jezus Christus. Van dat uitgangspunt mogen wij een hele avond muzikaal getuigen.” Dirigent Bert Moll merkt dat de koorleden tijdens deze kerstoptredens enthousiaster zijn. “Deze optredens worden wel anders beleefd, door deze extra dimensie.”

Het Christelijk mannenkoor Laudate heeft een eigen kerstrepertoire van bestaande kerstliederen. Dit jaar zingen de mannen ook Engelstalige liederen, zoals het heel bekende ‘Jesus, joy of man’s desiring’. “We zingen daarnaast ‘Cantique de Noël’, het lied van Kerst, in het Frans. Eén van de bekendste kerstliederen die koren internationaal zingen.”

Organist André de Jager begeleidt Laudate tijdens hun kerstconcert. “We werken met bekende pianisten en organisten. Zoals Johan Bredewoud, André van Vliet en Klaas Jan Mulder”, zegt dirigent Bert Moll.

Gevarieerd

Jaarlijks geeft het koor kerstconcerten. Vanaf oktober begint het koor met repeteren voor deze kerstconcerten. Ze oefenen één keer per week. Buiten Kerst om zingen ze geestelijke en klassieke muziek. “Die geestelijke muziek is heel gevarieerd. We hebben wel driehonderd liederen in ons repertoire staan. Dat breiden we nog uit. Ik kijk wat er voor nieuwe liederen zijn en ik arrangeer wel eens wat”, aldus Bert Moll.

Het mannenkoor zingt bijvoorbeeld liederen als ‘Welk een vriend is onze Jezus’ en ‘O, Heer verlos mij uit de banden’ (Psalm 140). “We zingen christelijke koormuziek in alle facetten, we zijn een zeer herkenbaar koor.”

Het Christelijk Mannenkoor Laudate geeft vrijdag 22 december een kerstconcert in Renswoude.


 Laatst gewijzigd: 19-01-07 - Geplaatst: 20-12-06