Christelijke Muziek en Concertagenda

Iedereen zingt, springt, is blij en enthousiast

Van onze redacteur Frederike Hessing

19-12-06

Het publiek gaat staan. Het podium kleurt oranjerood als gospelkoor The Choir Company 'Komt laten wij aanbidden' inzet. Dirigent Maarten Wassink draait zich om en gebaart naar het publiek in de Veenendaalse sporthal. Enkele tellen later zingt de volle zaal het kerstlied a capella mee. Een reportage van Beautiful Christmas.

Er heerst rust tijdens dit kerstlied. In tegenstelling tot de uitbundigheid bij het eerste lied waarmee het avondprogramma van het Beautiful Christmas kerstconcert begint. Nadat presentator Bram Rebergen heeft bevestigd dat het Kerstféést is, komt Martin Brand met zijn band op het podium. Met hun lied 'Kom, nu is de tijd aanbid Hem' moedigen ze het publiek letterlijk aan om God te aanbidden. De hele zaal inclusief de tribune is gelijk in de benen, het geklap galmt door de sporthal. Daarna volgen twee liederen die minder bekend zijn. De mensen zetten zich weer neer en luisteren, sommigen zingen zachtjes mee.

Bil

Niet iedereen kan gaan zitten. De sportzaal is zo vol dat sommige mensen gedwongen staan. Presentator Bram Rebergen benadrukt de reden van het concert daarom nog eens. “Het is bijna Kerstfeest, als u op de tribune één bil opschuift, kunnen die mensen zitten.” Direct komt het volk op de tribune in beweging en nemen nog meer mensen plaats.

Dan is het tijd voor Kees Kraayenoord en zijn band. Uit een cello klinkt het bekende gezang 'Groot is Uw trouw, o Heer'. Een keyboard vult de overheersende klanken van de cello aan. Maar de betovering wordt algauw verbroken. De band speelt het lied opnieuw, maar nu op hun manier. Een elektrische gitaar vervangt de cello, wat een totaal ander effect als gevolg heeft. Enthousiast begint het publiek te klappen en ze zingen de moderne versie van het gezang makkelijk mee. Het lied Beautiful One heeft nog een groter effect op de mensen. Iedereen zingt, springt, is blij en enthousiast.

Pijn

Na de pauze volgt het gospelkoor The Choir Company. In het begin klapt het publiek niet zo veel, maar na verloop van tijd krijgt ook dit koor de mensen gemotiveerd. Aan de dirigent ontbreekt het enthousiasme niet. Hij springt en gebaart zo uitbundig dat een paar mensen er zelfs om moeten lachen. Het koor kan er ook wat van. Tijdens het lied 'Sing Noël', swingen ze enorm. Het publiek geeft daarop een daverend applaus.

Even wordt het heel stil. Als de presentator vertelt over de crux van Kerstfeest. “Weet je waarom ik zo van hem hou? Omdat Zijn pijn, mijn pijn is. Door mij is Hij zo lelijk geworden.” De presentator doorbreekt de stilte met zijn vraag “amen?”. Daarop klappen de mensen.

Het concert eindigt met drie klassieke kerstliederen. Daarbij staan alle artiesten van die dag op het podium (Ben Ketting met the Kids Crew ontbreken): Stonewashed, Martin Brand en band, Kees Kraayenoord en band en The Choir Company. Veel handen gaan in de lucht als 'komt laten wij aanbidden' voor de tweede en laatste keer gezongen wordt. De woorden worden op dat moment echt in praktijk gebracht.

NB. De foto's zijn gemaakt door fotograaf Henri Cooiman


 Laatst gewijzigd: 20-12-06 - Geplaatst: 19-12-06