Christelijke Muziek en Concertagenda

“Voor een koor is de kersttijd wel druk”

Van onze redacteur Frederike Hessing

20-12-06

“We hebben zoveel bladmuziek in de kasten, dat ik daar niet door zou komen al zou ik honderd worden”, vertelt dirigent Piet Steensma. Tijdens de kerstoptredens laat de Christelijke gemengde zangvereniging de Lofstem hiervan een aantal liederen horen. Het publiek mag soms ook meezingen. Deel 3 in de serie Koren in kerstsferen.

Het koor uit Westerhaar (Overijssel) zingt bijvoorbeeld het lied ‘O Betlehem, gij kleine stad’. “Dat is vertaald uit oud Engels. Dat is toch wat anders dan Nederlandse muziek. Ik vind de harmonisatie - red. het tot overeenstemming brengen van muziek- van Engelse muziek wat verschillen. De akkoorden liggen vaak iets anders. Het koor heeft er ook wel moeite mee gehad om dit lied in te studeren”, aldus de dirigent.

Dit jaar zingt het gemengde koor een paar liederen die ze vorig jaar ook met Kerst hebben gezongen. “Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe/andere liederen te laten zingen, maar dit lukt niet altijd”, zegt dirigent Piet Steensma. Dit ligt niet aan het repertoire waar ze uit kunnen kiezen, maar aan de tijd. “Dit jaar zijn we een beetje laat begonnen met repeteren voor Kerst, in oktober. Meestal begin ik direct na de vakantie, maar dit jaar was de bouwvakvakantie laat.” Daarom waren sommige koorleden nog op vakantie.

Repertoire

Naast hun eigen repertoire kan de Christelijke zangvereniging de Lofstem namelijk ook nog kiezen uit erg veel soorten bladmuziek van de KCZB (Koninklijke Christelijke Zangersbond). “Daar zijn we bij aangesloten. Je betaalt dan contributie aan de bond, maar daar blijft geld van apart staan voor ‘zichtexemplaren’.” Door deze zichtexemplaren kan dirigent Piet Steensma eerst de bladmuziek bekijken. Als de bladmuziek bevalt, kan hij deze bestellen bij de bond. Daarnaast organiseert de bond zangavonden voor de leden. “Daar komen allerlei koren. Dan laat je, je repertoire horen en kun je bij elkaar ideeën spuien.”

Het repertoire van de Lofstem bestaat hoofdzakelijk uit christelijke muziek. “De mensen zingen christelijke muziek graag, maar nu doe ik af en toe wel eens andere muziek er tussendoor. Voor de afwisseling. Maar dat doen we niet vaak, daar is te weinig tijd voor.”

Kersttijd

“Voor een koor is de kersttijd wel druk”, beaamt Piet Steensma. “Maar de mensen uit het koor zijn altijd wel gemotiveerd en enthousiast. We repeteren één keer in de week. Alleen met dit regenachtige weer komen ze niet allemaal. Een paar koorleden komt op de fiets en die kunnen dan vallen vanwege de gladheid. Toch zijn ze altijd wel aanwezig als er een optreden is, want dan regelen we auto’s zodat iedereen mee kan rijden”, vertelt de dirigent met trots.

De meerderheid van het gemengd koor is namelijk vijftigplus. “De oudste is nou ruim boven de tachtig, zij is net zo lang lid als dat het koor bestaat. Vorige jaar bestond het koor zestig jaar.”

Dit jaar heeft de Christelijke gemengde zangvereniging de Lofstem twee kerstoptredens. Een kerstzangavond op zaterdag 23 december, waarbij meerdere koren uit Westerhaar gaan zingen. Op zondag 24 december hebben ze hun tweede optreden in het zorgcentrum ’t Haarhuus in Westerhaar. Dit doen ze samen met het ouderenkoor Levenslust.


 Laatst gewijzigd: 19-01-07 - Geplaatst: 13-12-06