Christelijke Muziek en Concertagenda

Een kerstgroet voor de jongens in Afghanistan

Van onze redacteur Frederike Hessing

14-12-06

Blackgospelkoor Gospel Boulevard ontwikkelde in haar vijfjarig bestaan een eigen kerstrepertoire. Dirigent André Bijleveld: “Misschien geven we in de zomer van 2007 een cd van ons eigen kerstrepertoire uit. Inclusief boek, zodat ook andere koren ons repertoire kunnen gebruiken.” Deel 2 in de serie Koren in kerstsferen.

Dit eigengemaakte kerstrepertoire is ontstaan door de jaarlijkse Merry Christmas Jesus concerttour waaraan Gospel Boulevard heeft meegewerkt. “Dat is inmiddels gestopt, doordat er te weinig mensen kwamen. Maar we vinden het arrangeren van kerstnummers zo leuk om te doen, dat we het nog steeds doen ondanks dat we geen tourtje meer hebben”, aldus André Bijleveld.

Zo heeft het blackgospelkoor een eigen versie van Silent Nights en Hark the Herald Angels Sing. Ze maken ook improvisaties van kerstliedjes van artiesten. Zoals het nummer van Kirk Franklin, Jesus is the reason for the season. “Zestig procent van wat we zingen is eigen kerstrepertoire en veertig procent zijn bestaande kerstliederen”, vertelt de dirigent. Het soort muziek dat het koor zingt omschrijft hij als volgt: “Moderne backgospelmuziek, echt swingen. Dan moet je denken aan muziek van Kirk Franklin en niet aan die negrospirituals.”

Dit swingen komt wel tot uiting bij het koor en niet alleen met Kerst. “Het koor is altijd enthousiast, het volk is altijd aan het stralen en da’s helemaal te gek.”

In 2006 heeft Gospel Boulevard drie kerstconcerten. Een maand geleden zijn ze begonnen met repeteren, dat lijkt vrij kort. “Dit kan omdat Gospel Boulevard bestaat uit echte professionals, die onthouden de liederen veel beter.” Het verschil met andere koren van André Bijleveld is dat muziek voor dit koor geen hobby is maar hun dagelijkse leven.

Gospel Boulevard geeft op 22 december het kerstconcert Christmas Sing&Swing Concert in Zwolle. Daarnaast werken ze rond Kerst mee aan het ‘Groetenprogramma Defensie’ speciaal voor de thuisblijvers van de uitgezonden militairen naar Afghanistan. “Dat doen we elk jaar. Familie en vrienden kunnen dan een groet opnemen voor hun familielid of vriend in het buitenland. Onze muziek en deze groeten worden allemaal op een cd’tje gezet en dat cd’tje wordt opgestuurd naar die jongens in Afghanistan”, vertelt dirigent André Bijleveld. Vervolgens werkt het koor ook nog mee aan een kersttv-programma.


 Laatst gewijzigd: 19-01-07 - Geplaatst: 07-12-06