Christelijke Muziek en Concertagenda

Op afroep beschikbaar: VocalLease

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

01-12-06

Wie een koor nodig heeft bij een trouwerij of begrafenis kan sinds eind november terecht bij dirigent Piet Vessies uit Menaldum (Friesland) terecht. Naar verwachting vindt het eerste optreden van het op afroep beschikbare koor VocalLease ergens in mei plaats. Begin december begint het nieuwe Friese koor met oefenen.

"Het begon allemaal met een uitgeknipte kleine advertentie van de stichting Rent-a-priest in de Leeuwarder Courant", zegt Vessies (foto). "Ik dacht: als er een dominee nodig is, is er vaak ook behoefte aan een koor." Dat bracht Vessies op het idee naar de stichting toe te stappen. Enkele gesprekken met iniatiefnemer van de stichting ds. Jan Schoonewille verder brachten de fulltime dirigent uiteindelijk waar hij wezen wilde. Op maandag 20 november organiseerde de Fries een informatieavond waar ongeveer 38 personen aanwezig waren. Na de pauze oefenden de mogelijk nieuwe leden van het koor-in-spe al. "Een van de eerste nummers die we zongen heette 'Make new friends', heel toepasselijk." Zo'n twintig personen werden uiteindelijk lid.

VocalLease

Het doel van het koor is dat het op afroep beschikbaar is voor huwelijken en begrafenissen. Voornamelijk in Noord-Nederland.De samenwerking met Rent-a-Priest noemt Vessies een 'goed huwelijk'. "Hebben zij een koor nodig, dan komen wij. Weten wij waar ergens een dominee nodig is, dan waarschuwen we hen." Ook zal VocalLease zelf concerten organiseren rond de christelijke feestdagen.
De naam VocalLease is niet zomaar gekozen. "De naamgeving van het koor is simpelweg een vocalise, een zangoefening. Daar heb ik wat mee gespeeld, omdat lease ook huur betekent. Vervolgens is het met dubbel 'L' om dat er in Nederland nog een koor is met dezelfde klinkende naam."
Commercieel noemt Vessies zijn koor liever niet. "Dat woord past niet als je het over koormuziek hebt." Hoeveel VocalLease voor een optreden gaat vragen is nog niet bekend. Overigens heeft de dirigent heeft naast VocalLease ook nog enkele andere koren onder zijn hoede.

Stiepeltocht

Op 4 december zal het koor voor het eerst oefenen in de PKN-kerk De Arke in Drachten. "Onze eerste uitvoering zal waarschijnlijk in mei plaatsvinden tijdens de jaarlijkse Stiepeltocht. Maar dat optreden duurt waarschijnlijk een kwartiertje, ons eerste echte optreden zal waarschijnlijk pas begin 2008 plaatsvinden. Het duurt immers nog wel even voor we goed op elkaar ingespeeld zijn. Vanaf dan zijn we ook op afroep beschikbaar."


 Laatst gewijzigd: 01-12-06 - Geplaatst: 30-11-06