Christelijke Muziek en Concertagenda

Kraayenoord denkt na over nieuwe kerkentour

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

27-11-06

Goed nieuws voor de liefhebbers van de muziek van Kees Kraayenoord. Ook in 2007 komt er waarschijnlijk weer een kerkentour, verwacht de gospelartiest. De editie van dit najaar, deze keer Hope Tour (het thema was dit keer ' hoop') genoemd, was net als de eerste editie van begin 2006 succesvol, zegt hij. "We merken dat het voor het publiek en onszelf meer is dan alleen het bezoeken van een concert, er gebeurt iets. We merken de aanwezigheid van de Heilige Geest."

De laatste van de serie van acht concerten had afgelopen zaterdag plaats in het Veluwse dorp Barneveld. Het eerste concert van de Hope Tour vond op 3 november plaats in de Zuid-Hollandse gemeente Rijnsburg. De enthousiaste reactie van het publiek en de sfeer tijdens de concerten zijn voldoende reden om volgend jaar weer een kerkentour te organiseren, zegt Kraayenoord. Of er in 2007 er daadwerkelijk weer een tour komt en wat de nadere invulling ervan is, is echter nog lang niet zeker. "Maar ik verwacht dat het er wel van komt."

Geloof

Deze keer werd de kerkentour net zo goed bezocht als de vorige concertenreeks begin dit jaar, zegt Kraayenoord. "In totaal bezochten deze keer ongeveer 6500 mensen de concerten. Verschil met de vorige keer was dat we toen twaalf concerten hadden, dit keer waren dat er maar acht. Wel vonden ze dit keer plaats in grotere kerken."
De concerten bieden ons de kans om ons publiek in het echt te zien, aldus de gospelartiest. "Wat ons al een tijdje opvalt, is het grote aantal personen uit de traditionele kerken. Ik gok dat zo'n zestig procent daaruit bestaat, maar dat is echt een ruwe schatting."
Wat Kraayenoord en zijn management eveneens opviel dat de concerten getypeerd werden door "heel veel beleving". Zeer bemoedigend, noemt de zanger de reacties van het publiek. "Ik hoorde van mensen dat ze tot geloof in Jezus Christus kwamen. Dat vind ik mooi. De concerten zijn meer dan alleen concerten. We mogen merken dat de Heilige Geest aanwezig is. Dat maakt het voor mij en mijn publiek een bijzondere ervaring. Het waren gezegende en geweldig avonden. Absoluut. Het is anders dan een gewoon concert of dienst. Je merkt dat mensen echt voorbereid naar een concert komen. Dat maakt deze avonden waardevol."

Gezangen

De oude gezangen in nieuwe vorm spraken het publiek aan, aldus Kraayenoord. "Veel mensen waarderen deze vernieuwde reeks gezangen, al heb ik ook mensen gesproken die het minder vonden."

De concertenreeks die zoals de naam al zegt in het teken stond van hoop, was een vervolg op de eerste editie van de kerkentour van Kraayenoord. In de eerste maanden van dit jaar deed hij als eerste Nederlandse gospelartiest een uitgebreide kerkentour van twaalf optredens in vijf weken. Toen was het thema 'Broken'. ' Hope' was een vervolg op het eerste thema. Na het succes van beide concertenreeksen zit het er een waarschijnlijk wel in dat er een derde editie van het evenement komt.


 Laatst gewijzigd: 29-11-06 - Geplaatst: 27-11-06