Christelijke Muziek en Concertagenda

Den Toom luistert jubileum op met gratis cd

11-11-06

Musicus Marco den Toom is 12,5 jaar organist en dat moet gevierd worden. Orgelliefhebbers die eind november zijn jubileumconcert in de Bovenkerk te Kampen bezoeken, krijgen daarom een single cadeau. "Ik ben dankbaar voor mijn gaven."

Droom

De single getiteld 'Reprovisatie' is een voorproefje van een nieuwe solo-cd van Den Toom. Die komt echter op een later moment uit. De opnamen zijn gemaakt in de beroemde Parijse kerk Saint Eustache en de Amsterdamse Agneskerk. Tijdens het jubileumconcert op zaterdag 25 november is de single voor niets verkrijgbaar.

"Ik heb nog steeds het gevoel dat ik net kom kijken", zegt Den Toom over zijn jubileum. "Ik ben nog jong en ontwikkel mezelf nog steeds. Ook houd ik mijn oren open voor nieuwe ideeën, maar ook voor opbouwende kritiek. Na 12,5 jaar weet ik inmiddels wat mijn sterke en mijn zwakke kanten zijn."<br>
<br>"Een droom is werkelijkheid geworden", zegt de Gelderse musicus. "Ik speel op heel veel vooraanstaande instrumenten binnen het land maar ook ver daarbuiten. Dat ervaar ik absoluut als een zegen. Ik ben ook erg blij dat, naast het solowerk, vooraanstaande koren en musici mij veelvuldig vragen als begeleider. Soms is dat met heel simpele liederen uit Johan de Heer en soms met grote cantates, oratoria, symfonieën en orkest. Vooral de afwisseling is inspirerend en uitdagend."

Marco

De in 1978 geboren Den Toom maakte op 12-jarige leeftijd zijn openbare debuut. Hij deed dat bij 'Jong Geleerd', een televisieprogramma van de Evangelische Omroep. Vijf jaar later bracht hij, na orgellessen bij Henk van Zonneveld en Herman van Vliet, zijn eerste cd uit. De organist studeerde af aan het Utrechts Conservatorium. Ook volgde hij een masterclass bij Charles de Wolff. Den Toom studeerde eveneens aan het International Zentrum 'Institut Van de Klashorst' in Duitsland. Het concert in de Bovenkerk is dus de bekroning van Den Tooms loopbaan.

De Hoevelaker is op het moment concertorganist en begeleider van koor-en samenzang. Naar eigen zeggen is hij een veelgevraagd musicus. Hij maakte diverse concertreizen en bezocht onder meer Duitsland, Oostenrijk, België, Engeland, Schotland en Frankrijk. Naast organist is de inwoner van Hoevelaken ook dirigent bij christelijke zangvereniging 'Jubilate Deo' uit Woudenberg.

Downloaden

Wat Den Toom tegenstaat is dat vele christenen probleemloos illegale muziek downloaden. " In onze scène kopieert iedereen onder de 'christelijke' vlag cd’s bij de vleet. Men vergeet dat professionele musici hiervan de dupe worden om serieus met nieuwe items te kunnen komen. Pure diefstal dus, helaas ook in de zwaarste kringen! Dat is geen goede ontwikkeling. Dit dwingt je om nieuwe items steengoed te maken. Ik wil christelijk Nederland, die muziek speelt en luistert, oproepen om eens na te denken of ze de eerlijke weg bewandelen bij het branden van cd’s en het kopiëren van muziek.

Over zijn eigen toekomst is Den Toom eveneens duidelijk: "Ik ben een optimistisch mens: voor mijzelf zie ik zeker toekomst. Ik heb genoeg bruisende plannen, ideeën en mogelijkheden te verwezenlijken."

 Laatst gewijzigd: 06-06-12 - Geplaatst: 09-11-06