Christelijke Muziek en Concertagenda

Symfonieorkest Sjosjanim tien jaar

Van onze redacteur Annette Schimmel

26-04-06

Tien jaar geleden begon het symfonieorkest Sjosjanim met twintig leden, onder de naam Vereniging Ensemble Sjosjanim. Nu, tien jaar later, is het orkest uitgegroeid tot een compleet symfonieorkest van ongeveer 45 leden. Sjosjanim is het enige christelijke symfonieorkest in Nederland op Gereformeerde Grondslag.


Het orkest is ontstaan uit een oproep in het Reformatorisch Dagblad, om mee te komen spelen in een christelijke symfonieorkest. Veertig mensen reageerden daarop, maar twintig daarvan waren bruikbaar. In 1996 werd de eerste repetitie gehouden in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Lelystad. Er stond niets officieel op papier, maar enthousiaste amateur-musici, wat gekopieerde bladmuziek en een ruimte zorgden voor het huidige succes van Symfonieorkest Sjosjanim.

Onderscheid

Het orkest richt zich, zowel in ledenwerving als in activiteiten op de Gereformeerde Gezindte. Op verschillende gebieden, zoals niet op zondagen spelen en reperteren, onderscheidt het zich van elk ander orkest, maar de samenstelling is die van een compleet symfonieorkest. Uit de huidige leden is inmiddels een kamerorkest geformeerd dat zelfstandig uitvoeringen verzorgt.





 Laatst gewijzigd: 04-05-06 - Geplaatst: 26-04-06