Christelijke Muziek en Concertagenda

Geke's Tiental

Van onze redacteur Annette Schimmel

01-02-06

Ruim 25 jaar geleden is Stichting Zangschool “Geke’s Tiental” onder leiding van Geke van der Sloot uit Urk ontstaan. Geke van der Sloot werkt met haar zangschool aan de muzikale vorming van kinderen. Ze heeft inmiddels duizenden lessen gegeven en trad honderden keren op door heel Nederland. Van der Sloot schrijft of bewerkt alle liederen zelf, welke veelal een geestelijk karakter hebben, maar ook vaderlands, buitenlands of klassiek kunnen zijn. Het eerstvolgende optreden is op 25 maart in s' Heerenbroek.

Zangschool

Geke’s Tiental is een zangschool voor kinderen tot twaalf jaar. Er is plaats voor maximaal twintig leerlingen. Er is bij de toelating geen strenge selectie, dus geen talentenjacht. Dit onderwijs wordt op basis van vrijwilligheid aan het gewone verplichte basisonderwijs toegevoegd. Kinderen, die niet van zingen houden, ervaren deze toevoeging als een zware belasting. Dat heeft tot gevolg, dat alleen gemotiveerde kinderen bij de zangschool worden aangemeld. De leeftijdsgrens van twaalf jaar brengt met zich mee, dat de samenstelling van het leerlingenbestand ieder jaar wijzigt.

Repertoire

Geke’s Tiental heeft een repertoire dat zich uitstrekt van kinderliederen tot klassieke muziek. Het is afgestemd op een breed publiek, van heel jong tot heel oud. De Nederlandse taal heeft de voorkeur, maar de kinderen vinden vreemde talen ook erg leuk. Het koor treedt overal op waar de christelijke identiteit van de school gerespecteerd wordt. De optredens geschieden bij voorkeur op de vrije zaterdag. Op zondag (middag of avond) wordt medewerking verleend aan kerkdiensten.

Ontwikkeling

Geke’s Tiental begon op 5 september 1980 met haar eerste optreden. Geke van der Sloot was toen zestien jaar en had de ontdekking gedaan dat je in principe ieder kind kunt leren zingen, zoals je het ook kunt leren rekenen en schrijven. Deze ontdekking was richtinggevend voor haar verdere leven. Ze besloot een kinderkoor op te richten dat uiteindelijk is uitgegroeid tot het huidige “Geke’s Tiental”.


 Laatst gewijzigd: 01-02-06 - Geplaatst: 01-02-06