Christelijke Muziek en Concertagenda

45e verjaardag van 'The Passion' van Adrian Snell!

Vernieuwde productie met live-band, symfonieorkest en koor

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

08-01-24

In 2024 is het precies 45 jaar geleden dat The Passion van Adrian Snell verscheen. Speciaal voor dit jubileum heeft Adrian Snell een band, koor én symfonieorkest om zich heen verzameld voor een reeks bijzondere reeks uitvoeringen van The Passion in maart 2024. Ook verschijnt een ‘Anniversary Edition’ van dit meesterwerk in een nieuw gemixt en gemasterd jasje.

Wat is The Passion?

Adrian Snells 'The Passion' vertelt het lijdens- én opstandingsverhaal van Jezus op een unieke manier. Solo zangers en zangeressen zingen de hoofdrollen uit het evangelie en worden ondersteund door een band en een koor. Het stuk sloeg meteen in als een bom. En dat is nu, een kwart eeuw later, nog steeds zo. De indringende muziek en de aansprekende teksten laten je in verwondering achter over Jezus' lijdens- en opstandingsverhaal. Zeker in Nederland was het stuk de afgelopen decennia al vaak te beluisteren.

Hoe het begon

Niemand kon bevroeden dat het liedje Gethsemane, dat Adrian Snell in 1974 maakte, zou uitgroeien tot een van de bekendste moderne passies. "Het was toen helemaal niet mijn bedoeling om een musical of iets dergelijks te schrijven. Dat lied weerspiegelde toen alleen maar mijn gedachten over het lijden van Jezus", vertelde Snell er in 1982 over. In de jaren die volgden ontstond een soort vijfluik van songs die op het album Fireflake terechtkwamen, samen met Song for John. Tijdens zijn concerten merkte Adrian Snell dat die liederen voor veel luisteraars het hoogtepunt van de avond waren.

Beroemde namen

In 1979 voltooide Snell de complete The Passion en werd het stuk een jaar later voor het eerst op de plaat gezet. De schare aan toonaangevende musici was enorm. De orkestpartijen werden door het beroemde Royal Philharmonic Orchestra ingespeeld. Voor uitvoeringen in Nederland tekende indertijd het Metropole Orkest onder leiding van de legendarische dirigent Rogier van Otterloo. Ook speelde in de band de tijdelijke Toto-drummer Simon Philips mee. Naast grote producties bracht Snell ook kleinere uitvoeringen, waarin hij graag samenwerkte met zangers uit lokale koren.

Anniversary Edition

Wat de uitvoeringen van 2024 anders maakt dan die van de laatste jaren is dat er net als in het begin een heus symfonieorkest meespeelt. Het zorgt voor een nog monumentalere uitvoering. Naast de concerten verschijnt begin 2024 de ‘Anniversary Edition’ van ‘The Passion’. Adrians zoon Jamie werkte de afgelopen jaren aan een nieuwe geluidsmix van het werk. Deze nieuwe mastering van ‘The Passion’ verschijnt zowel op cd als vinyl en klinkt beter dan ooit.

Waar en wanneer?

Tijdens de vijf concerten in maart 2024 wordt ‘The Passion’ integraal opgevoerd met Adrian Snell, compleet met volledige band (bestaande uit onder meer Frank van Essen, Luca Genta en Rineke de Wit), een projectkoor en solisten. Tijdens de concerten in Drachten, Dordrecht en Veenendaal speelt ook het symfonieorkest mee.

Woensdag 20 maart, 20.00 uur - Enschede, Stadskerk de Verbinding

Donderdag 21 maart, 20.00 - Andijk, Gereformeerde Kerk Andijk

Vrijdag 22 maart, 20.00 met orkest - Drachten, Baptistengemeente Bethel

Zaterdag 23 maar, 20.00 met orkest - Dordrecht, Jozua

Zondag 24 maart, 20.00 met orkest - Veenendaal, De Basiliek


 Laatst gewijzigd: 10-01-24 - Geplaatst: 08-01-24