Christelijke Muziek en Concertagenda

Live orgelmuziek tussen de oliebollen

Oudejaarsconcert met organist Everhard Zwart

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

20-12-23

Op de een-na-laatste dag van het jaar nog even naar een mooi concert? Het kan op 30 december in Lemelerveld! Daar geeft organist Everhard Zwart in de naar zijn vader vernoemde concertzaal een gezellig Oudejaarsconcert. Wat er precies op het programma staat, is nog even een geheim. Wel staat vast dat er na afloop op oliebollen wordt getrakteerd. Het concert begint om 15.00 uur en duurt ca. anderhalf uur. De entree bedraagt € 14.00.

Royal Music All In

Het is ongetwijfeld een van de origineelste concertzalen in de wijde omtrek. In een voormalige kalverstal verrees een heuse concertzaal met een indrukwekkend “MONARKE” concertorgel. Dit instrument is het vlaggenschip van de concertserie Royal Music All In. Veel beroemde Nederlandse musici speelden er al, zoals organisten Klaas-Jan Mulder, Martin Zonnenberg, Harm Hoeve, André van Vliet en Martin Mans. Soms wordt er ook samengespeeld met onder meer Noortje van Middelkoop (panfluit), Marjolein de Wit (dwarsfluit), Arjan & Edith Post (trompet) en Jan Vayne (orgel en vleugel). Ook Everhard Zwart is er vaste gast.

Everhard Zwart

Everhard Zwart is de zoon van Willem Hendrik Zwart en de kleinzoon van Jan Zwart. Hij ontving zijn eerste orgellessen van zijn vader. Tevens was hij leerling van Feike Asma, bij wie hij al vroeg in de leer ging. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde Everhard aan het conservatorium, eerst in Utrecht, daarna in Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde.
Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Frans-romantische orgelliteratuur van onder meer Widor, Vierne, Guilmant en Franck, maar hij is ook een groot vertolker van de muziek van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Tegelijk ontbreekt er zelden een bewerking van zijn grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op het concertprogramma.


 Laatst gewijzigd: 20-12-23 - Geplaatst: 20-12-23