Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef een Engelse Kerst met A Festival of Lessons

Samen zingen en luisteren naar verhalen over verlossing

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

17-11-23

'Once in Royal David's city' en 'O come, all Ye Faithful'; wanneer je deze liederen hoort weet je dat het bijna Kerst is. Steeds vaker zijn ze onderdeel van een typisch Engels Festival of Lessons and Carols. Op steeds meer plekken in Nederland kun je de laatste jaren zo'n Festival meemaken, waarin beroemde christmas carols worden afgewisseld met negen traditionele advents- en kerstlezingen. En natuurlijk mag je ook een couplet van een carol of hymne meezingen. We geven je alvast een overzicht waar je zo'n Festival of Lessons and Carols kunt meemaken. En natuurlijk leggen we uit wat dit eigenlijk inhoudt.

Van Adam tot Jezus

Wat is een 'Festival of Lessons and Carols'? Met deze dienst naar Engelse snit wordt de komst en de geboorte van Jezus gevierd. De val van de mensheid, de belofte van de komende Messias en de geboorte van Jezus als Verlosser worden verteld aan de hand van negen korte bijbellezingen uit Genesis, de profetische boeken en de evangeliën. Deze lezingen worden afgewisseld met het zingen van carols, hymnen en passende koormuziek.

King's College in Cambridge

Vanaf 1880 vond in het Engelse stadje Truro jaarlijks 'A Festival of Lessons and Carols' plaats. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag, zij het met kleine wijzigingen. Nog bekender dan de vieringen in Truro werden de festivals vanuit King's College in Cambridge. Zes weken na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd daar voor het eerst 'A Festival of Lessons and Carols' uitgevoerd. Het Festival van Cambridge heeft een uniek element: de Bidding Prayer. Dit gebed was heel specifiek bedoeld voor King’s College en Cambridge. Het paste naadloos bij het gevoel van verlies en gemis bij veel mensen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Engelse Kerst in Nederland

De liturgie zoals die in Cambridge wordt gevierd, inclusief Bidding Prayer, is door geloofsgemeenschappen van over de hele wereld overgenomen. Talloze christelijke stromingen hebben deze liturgische vorm, of een variatie hierop, in hun kerstvieringen opgenomen. Het Roder Jongenskoor was een van de eerste koren die A Festival of Lessons and Carols in Nederland introduceerde. Vandaag de dag kun je in bijna elke stad en ieder dorp wel een Festival meemaken. Hieronder vind je de selectie die wij maakten.

Waar en wanneer?

3 december - Dordrecht, Grote Kerk
9 december - Amersfoort, Sint-Joriskerk
9 december - Breda, H.Michaelkerk
15 december - Arnhem, Koepelkerk
16 december - Ouderkerk a/d Amstel, St. Urbanuskerk
16 december - IJsselstein, Oude St.Nicolaaskerk
16 december - Zeist, Oude Kerk
16 december - Hengelo, Kristalkerk
16 december - Ridderkerk, Levensbron
17 december - Enkhuizen, Zuiderkerk
21 december - Dordrecht, Trinitatiskapel
22 december - Deventer, Bergkerk
22 december - Harderwijk, Grote Kerk
22 december - Utrecht, Jacobikerk
23 december - Wijk bij Duurstede, Grote Kerk
24 december - Vlissingen, Sint Jacobskerk

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Annette Snaas - di 05-12-23 12:17:10
Beste lezer, zouden de Festivals of Lessons and Carols van de Martinus Cantorij Zwaag op 16 december in Ouderkerk aan de Amstel en 17 december in Enkhuizen ook aan het rijtje kunnen worden toegevoegd? groet van Annette Laatst gewijzigd: 06-12-23 - Geplaatst: 17-11-23