Christelijke Muziek en Concertagenda

Reis mee naar het bruisende Venetië van de barok

Combattimento trakteert op muziek van Vivaldi, Albinoni, Bach en meer

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

02-10-23

Stap in de weelderige pracht en praal van Venetië, de stad van de gondels en het indrukwekkende San Marcoplein. Laat je verrassen door de nieuwste muziektrends van toen. Ontdek Albinoni's hippe soloconcerten die hem wereldberoemd maakten. Voel de inspiratie die Bach kreeg van Albinoni's blitse thema's voor zijn meeslepende fuga's. En natuurlijk, het zou Venetië niet zijn zonder de muziek van de beroemdste Venetiaan: Antonio Vivaldi! Combattimento trakteert je de komende maanden op deze heerlijke muziek!

Venetië en Amsterdam

Tijdens het concert verbinden de musici Venetiaanse muziek met meesterwerken van andere barokcomponisten, zoals Johann Sebastian Bach en de Vlaming Carel Hacquart. Van hem speelt Combattimento drie sonates uit de bundel 'Harmonia Parnassia' die in 1668 in Amsterdam verscheen.

Albinoni, Bach en Vivaldi

En heb je ooit muziek van Pietro Andrea Ziani gehoord? Deze Venetiaanse componist vierde met zijn opera's triomfen in zowel Venetië als daarbuiten. Zijn muziek ademt de geest van zijn geboortestad en laat je wegdromen naar weelderige Venetiaanse paleizen en pleinen. Tomaso Albinoni aan de andere kant vertegenwoordigt de nieuwere Italiaanse richting. Zijn kenmerkende thema's inspireerden zelfs Bach tot meeslepende fuga's. En natuurlijk mag de bekendste Venetiaan, Antonio Vivaldi, niet ontbreken. Laat je ontroeren door een sprankelend hoboconcert en geniet van een briljant 'Concerto ripieno' met een meeslepende chaconne als afsluiting.

Waar en wanneer?

Op de volgende locaties maak je dit concert mee:

7 oktober, Edesche Concertzaal, Ede
15 oktober, Schouwburg het Park, Hoorn
17 november, Broederkerk, Kampen
26 november, Agnietenhof, Tiel
9 december, Kulturhus, Ruurlo
25 februari 2024, Kerk, Zoelmond

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 04-10-23 - Geplaatst: 02-10-23