Christelijke Muziek en Concertagenda

Happy Birthday Arvo Pärt!

Bezoek deze concerten op de Christelijke Concertagenda

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

11-09-23

Happy Birthday Arvo Pärt! Vandaag in 1935 werd deze belangrijke Estlandse componist geboren. Als overtuigd oosters Orthodox christen schrijft hij al sinds de late jaren zestig indringende en meditatieve muziek. Graag zetten we Pärt vandaag in het zonnetje. Ben je benieuwd naar zijn muziek? in de agenda vind je de volgende concerten waar zijn muziek klinkt.

Wie is Arvo Pärt?

Verstilling, inkeer en een bij vlagen een hemelse harmonie. Dat is in een notendop hoe de muziek van de Estlandse componist Arvo Pärt klinkt. Als overtuigd oosters Orthodox christen schrijft hij al sinds de late jaren zestig indringende en meditatieve koorstukken. Aanvankelijk kwam hij daarmee in conflict met het Sovjet-regime. In 1980 vluchtte hij naar Wenen en later naar Berlijn, waar Pärt nog steeds woont. Daar groeide hij uit tot de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw.

Klokken en belletjes

Ondanks alle roem en prijzen die Pärt met zijn stukken won, bleef hij onverstoorbaar verder componeren in de voor hem kenmerkende stijl. Hij noemt dat zelf zijn 'tintinnabuli'-stijl, muziek die vanwege de eenvoudige samenklanken klinkt als het geluid van klokken of belletjes.

Welke concerten kun je beluisteren?

7 oktober - La Gloire Infinie door Mannenkoor Personare Rijswijk, Oude Kerk Rijswijk.

8 oktober - La Gloire Infinie door Mannenkoor Personare Rijswijk, Oude Kerk Rijswijk.

10 februari - Kamermuziek door Calefax Rietkwintet, Edesche Concertzaal.

Beeld: Woesinger, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 11-09-23 - Geplaatst: 11-09-23