Christelijke Muziek en Concertagenda

Songwriters uit de zeventiende eeuw

Chroma Consort brengt sfeervolle oude muziek

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

21-08-23

Blaas eens lekker uit tijdens een concert onder lunchtijd. In de Haagse Kloosterkerk beleef je namelijk op woensdag 6 september een sfeervol lunchconcert. Het Chroma Consort, een ensemble van vier blokfluiten, neemt je mee naar de muziek van Bach en ver daarvoor. Opvallend aan het programma is dat alle stukken zijn gebaseerd op vocale muziek uit de zestiende tot de achttiende eeuw. Vandaar de titel 'Songwriters uit de zestiende tot de achttiende eeuw'.

Van Lassus tot Bach

De traditie van de gezongen meerstemmige muziek (polyfonie) zoals die in de vijftiende eeuw in Vlaanderen en Frankrijk ontstond, beleefde tijdens de zestiende eeuw een grote bloeiperiode. De stijl werd steeds verfijnder en raakte over heel Europa verspreid. Latere componisten onder wie Bach werkten deze muziekstijl nog verder uit. Chronologisch gezien begint dit concert met werk van Orlandus Lassus. Van hem speelt het ensemble een uitdagend stuk en een lichtvoetig, wereldlijk liedje. Via Engelse componisten als Dowland en Morley waaiert het programma verder uit over Europa met zeventiende-eeuwse muziek van componisten als Sweelinck en zijn Italiaanse tijdgenoot Frescobaldi. Bachs tedere Canzona BWV 588 besluit het concert.

Chromo Consort

Het ensemble Chroma Consort ontleent zijn naam aan het Griekse woord 'chroma' dat kleur betekent. In de muziek zijn het juist de kleine toonsafstanden in een melodie die de muziek haar 'kleur' geeft. Het Chroma Consort bestaat uit blokfluitisten Hilde de Wolf, Josien van der Tweel, Marguerite Maire en Sonja Gruys. Datum: 6 september 2023
Aanvangstijd: 12:45 uur
Locatie: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4

Waar en wanner?

Datum: 6 september 2023
Aanvangstijd: 12:45 uur
Locatie: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4

Lees meer!

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Den Haag. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 21-08-23 - Geplaatst: 21-08-23