Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef het Nederlandse orgelseizoen!

Geniet van mooie orgelconcerten in sfeervolle kerken

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

19-07-23

Het is zomer en dat betekent dat het orgelseizoen weer is geopend! Bijna iedere stad en ieder dorp heeft in de zomerperiode wel een orgelserie. De Christelijke Concertagenda zocht uit waar je moet zijn voor de mooiste orgelconcerten in de meest sfeervolle kerken. Maar er is nog meer. Natuurlijk is het leuk om naar een interessante organist of een historisch orgel te luisteren. Ook al ben je misschien niet direct een orgelfan, zulke concerten bieden ook de mogelijkheid om een kijkje in kerken te nemen waar je anders niet zo snel komt.

Ede, Oude Kerk, aanvang 20.00 uur

Sinds 1955 worden er in de Edese Oude Kerk al orgelconcerten georganiseerd. Doorgaans zijn het de grote Nederlandse organisten die je hier beluistert. De serie is bekend om zijn toegankelijke programma's. Ieder concert klink er wel een klassieker uit het orgelrepertoire. Het romantische Van Dam-orgel is een van de grootste orgels in de omgeving. In 2020-21 werd het instrument grondig gerestaureerd. Ook kreeg het orgel een nieuwe lik verf, waardoor het letterlijk staat te 'shinen' op de orgelgalerij. Een leuk weetje over de Oude Kerk is dat de noorderbinnenmuur een overblijfsel is van het oorspronkelijk romaanse kerkje uit ca. 1055. In 1421 is de kerk sterk vergroot en kreeg het zijn huidige gotische uiterlijk.
Bezoek de website van de serie voor de actuele informatie.


Woensdag 19 juli - Minne Veldman
Woensdag 26 juli - Laurens de Man
Woensdag 2 augustus - Vincent de Vries
Woensdag 9 augustus - Margreeth Chr. De Jong
Woensdag 16 augustus - Willeke Smits
Woensdag 23 augustus - Gerben Budding
Woensdag 30 augustus - Arjen Leistra

Utrecht, Domkerk, aanvang 15.30 uur

De Zaterdagmiddagmuziek in de Utrechtse Domkerk is al decennialang een begrip. Niemand minder dan Janine Jansen, de belangrijkste Nederlandse violist van dit moment, speelde er haar eerste concerten. In de zomer geniet je in de sfeervolle Domkerk van schitterende orgelconcerten. Ook hier hoor je de crème de la crème van Nederlandse organisten, onder wie natuurlijk Domorganist Jan Hage. Tevens is voormalig Domorganist Jan Jansen (de vader van Janine) van de partij. Extra bijzonder is het concert van de Oekraïense organist Taras Baginets, waarmee de serie een internationaal tintje krijgt. Je weet misschien dat de Domkerk incompleet is. In 1674 raasde een storm over Utrecht en verwoestte het middenschip. Het werd niet meer herbouwt. Van de oude Dom resteren nog het dwarsschip en het koor. Ook is de oude kloostergang van het pandhof bewaard gebleven. Hier beleef je nog de middeleeuwse sfeer van de aloude Domkerk.
Bezoek de website van de serie voor de actuele informatie.


Zaterdag 22 juli - Kees van Eersel & Jan Hage
Zaterdag 29 juli - Taras Baginets (Oekraïene)
Zaterdag 5 augustus - Jan Jansen
Zaterdag 12 augustus - Jan Hage
Zaterdag 19 augustus - Leendert Verduijn
Zaterdag 26 augustus - Tymen Jan Bronda

Enkhuizen, Westerkerk, aanvang 15.00 uur

De Westerkerk van Enkhuizen staat in de top 100 van Nederlandse monumenten. Wat de kerk zo bijzonder maakt, is dat er de afgelopen eeuwen nauwelijks iets aan is veranderd. Loop de kerk binnen en je waant je in de zeventiende eeuw. Net zo bijzonder is de aanblik van het Duyschot-orgel. De versierde pijpen aan de voorkant van het orgel dateren uit 1679, de kas waarin ze staan is zelfs nog ruim een eeuw ouder. Momenteel is de laatste fase ingegaan van een ingrijpende restauratie, waarbij het orgel in zijn oude luister wordt hersteld. Tijdens de orgelconcerten kun je nu alvast een voorproefje krijgen hoe het instrument gaat klinken. Bijzonder aan de serie is dat ook twee promoninente Duitse en Amerikaanse organisten van zich laten horen.
Bezoek de website van de serie voor de actuele informatie.


Zondag 23 juli - Leonore Lub
Donderdag 27 juli - Pieter Rynja
Zondag 6 augustus - Daniel Seeger (Duitsland)
Donderdag 10 augustus - Wibren Jonkers
Zondag 20 augustus - Reitze Smits
Donderdag 24 augustus - Michael Bennett (Verenigde Staten)

Beekbergen, Dorpskerk, Aanvang 20.00 uur

Het orgel wordt wel de koning onder de muziekinstrumenten genoemd. Het orgel in de Oude Kerk van Beekbergen heeft nog een extra koninklijk tintje. Het is instrument werd namelijk door Stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen in 1779 geschonken aan de Oude Kerk van Apeldoorn. Toen die kerk in 1842 werd afgebroken schonk Koning Willem I het orgel aan Beekbergen. In de maanden juli en augustus kun je dit prachtige 'oranjeorgel' beluisteren onder de handen van organisten die zich inzetten voor de zogenoemde Nederlandse koraalkunst in de lijn van Fijke Asma en Klaas-Jan Mulder. Onderdeel van het concert zijn stukken die met samenzang worden afgesloten.
Bezoek de website van de serie voor de actuele informatie.


Maandag 24 juli - Jorrit Woudt
Maandag 31 juli - André van Vliet
Maandag 7 augustus - Harm Hoeve
Maandag 14 augustus - Evert van de Veen
Maandag 21 augustus - André Knevel (orgel) en Henrieke Doornenbal (panfluit)

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 14-08-23 - Geplaatst: 19-07-23