Christelijke Muziek en Concertagenda

Shura Lipovsky zingt Jiddische en Joodse muziek

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

03-07-23

Zangeres Shura Lipovsky is een van de grote vertolkers van het Jiddische en Joodse lied. Op vrijdagavond 7 juli beluister je haar live in de Gudulakerk in Lochem. Samen met een uitgelezen ensemble van vier musici zingt Shura liederen die ze zelf heeft geschreven, afgewisseld met traditionele liederen en verhalen.

Wie is Shura Lipovsky?

Shura Lipovsky is een van de belangrijkste ambassadeurs van de Jiddische en Joodse muziekcultuur. Regelmatig verschijnt ze op internationale podia over de hele wereld. Zo zong ze onder meer tijdens het officiële herdenkingsconcert van de opstand in het getto van Warschau. In 2017 was ze de eerste Europese artiest die de ACDiY Award in New York ontving voor haar oeuvre van nieuwe Jiddische liedjes en haar levenslange inzet voor de Jiddische cultuur. Hiermee zorgt zij ervoor dat de oude muzikale traditie van de Europese Joden wordt doorgegeven en voortgezet.

Vredesactiviste

Naast haar carrière als zangeres zet Shura Lipovsky zich ook in als vredesactiviste en werkt op cultureel en religieus gebied samen met islamitische en christelijke geestelijke leiders. Op haar website schrijft Shura over haar beweegredenen: "Mijn jonge jaren waren gevuld met Russische muziek, gedichten, Jiddische liederen en vele gesprekken over politieke ontwikkelingen in de Sovjet-Unie. In die tijd was de vraag die vaak bij me opkwam: In dit land dat zoveel grote mensen heeft voortgebracht, zoveel kunstenaars met levens die zo'n rijkdom aan ziel weerspiegelen, waarom dan zo'n gewelddadige geschiedenis?" Een vraag die ook vandaag de dag nog niets aan belang heeft ingeboet.

Wat kun je verwachten?

In de Lochemse Gudulakerk beleef je Shura Lipovsky van dichtbij. Laat je onderdompelen in de weemoedige, maar nooit zwartgallige wereld van de Jiddische cultuur. Shura wordt begeleid door blokfluitist en musicoloog Marjolijn van Roon, celliste Maaike Roelofs, accordeonist Bart Lelivelt en violist Bert Vos. Allemaal hebben ze hun sporen verdiend op het gebied van de Jiddische muziek.

Waar en wanneer?

Waar: St.- Gudulakerk, Markt 4 in Lochem

Wanneer: Vrijdag 7 juli 2023

Hoe laat begint het? 20.00 uur. Het concert duur ongeveer een uur.

Wat kost het? Om het concert voor iedereen laagdrempelig te houden, vraagt Shura geen entree. Wel kun je na afloop een vrijwillige bijdrage doneren.


Beeld: Michel Borzykowski


 Laatst gewijzigd: 03-07-23 - Geplaatst: 03-07-23