Christelijke Muziek en Concertagenda

Pumps and Pipes: Fanfare met orgel

Beluister het Open Fanfare Orkest en organist Hayo Boerema samen!

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

12-06-23

Een concert met orgel en fanfare, hoe gaaf is dat! Maak het op zaterdagavond 1 juli mee in de Rotterdamse Laurenskerk. Dan spelen Open Fanfare Orkest o.l.v. Willem van Zee en organist Hayo Boerema een uniek duoconcert. Op het programma staat onder meer de beroemde Finale uit Saint-Saëns' 'Orgel-Symfonie'. Bereid je voor op een avond vol muzikaal vuurwerk!

Orgel en Fanfare

Eigenlijk is het orgel al een soort fanfareorkest op zich. Met registers als Trompet, Bazuin en Cornet kun je er een koperensemble op nabootsen. Een verschil is dat je voor een fanfare tientallen musici nodig hebt en voor het orgel maar één. Tijdens het project 'Pumps and Pipes' verzamelt het Open Fanfare Orkest zich bij het monumentale Marcussen-orgel in de Rotterdamse Laurenskerk voor een sensationeel cross-over concert van orgel en fanfare. Beluister het orgel solo en samen met het Open Fanfare Orkest.

Wat ga je horen?

Op het programma staan onder andere het vierde deel (Maestoso) uit de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns en 'Knocking at Heaven's Gate' van Jan Van der Roost en de fanfarebewerking van 'Sonata da Chiesa' van Rob Goorhuis. Tijdens het concertprogramma speelt Hayo Boerema ook de 'Sonata da Chiesa' van Hendrik Andriessen net als het orgelstuk 'Apparition de l'Église éternelle' van Olivier Messiaen.

Wat is het Open Fanfare Orkest?

Het Open Fanfare Orkest is een fanfareorkest in nieuwe stijl dat op een zo hoog mogelijk niveau muziek maakt onder leiding van Willem van Zee. Op een nieuwe en verfrissende manier zet het orkest de fanfaremuziek in de spotlights. Per seizoen organiseert het ensemble twee bijzondere projecten. Deze bestaan afwisselend uit samenwerkingen met beroepsmusici, amateurmusici, crossovers met andere muziek- en kunstvormen, of dienen mede voor educatieve doeleinden. De samenwerking met organist Hayo Boerema is er daar één van.

Wie is Hayo Boerema?

Het orgel toegankelijk maken voor een breed publiek, dat is wat Hayo Boerema wil. Met zijn manier van orgelspelen zoekt hij naar contrasten en extremen in de composities van zowel gevestigde als hedendaagse componisten. Hij wil niets liever dan daarmee de traditionele muziekliefhebber en de meer experimentele muziekliefhebber mooi ervaringen te bezorgen. Het repertoire van Hayo reikt van Sweelinck tot hedendaagse muziek met veel ruimte voor Bach, Messiaen en de Franse orgelmuziek uit de twintigste eeuw.

Hoe je erbij kunt zijn

Wanneer? Zaterdagavond 1 juli 2023

Waar? Laurenskerk, Rotterdam

Hoe laat? Aanvang 20.00 uur, de kerk is vanaf 19.30 uur open.

Wat kost het? € 12,50

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Rotterdam. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 12-06-23 - Geplaatst: 12-06-23