Christelijke Muziek en Concertagenda

Leuke concerttips voor dit weekend

Van Evensong en bovenstemzang tot Sela

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

08-06-23

Ga zingend het weekend in! De redactie van de Christelijke Concertagenda heeft uit het concertaanbod drie mooie koor- en samenzangconcerten geselecteerd. Van een Evensong Festival en psalmzingen met bovenstem tot de slotavond van een Sela-project. Het kan allemaal komende zaterdag 10 en zondag 11 juni.

Evensong Festival

Hoe je van Engelse koormuziek, dan is het Evensong Festival in de Haagse Kloosterkerk een aanrader. Komend weekend vindt daar namelijk het eerste Nederlandse Evensong Festival plaats. Speciale gast is de ‘grand old man’ van de Anglicaanse kerkmuziek: de bijna negentigjarige Barry Rose. Hij was in 1981 Master of Music tijdens de huwelijkssluiting van toenmalig prins Charles en lady Diana Spencer in de St. Pauls Cathedral in Londen en verzorgde de muziek bij talloze koninklijke gelegenheden. Op zondagmiddag 11 juni is er een spectaculaire multichoral evensong met maar liefst vijf koren in de Kloosterkerk. Lees alles over het Evensong Festival.

Massale psalmzang met bovenstem

Beleef in Ouderkerk aan den IJssel een typisch Nederlandse zangtraditie: het bovenstem zingen. Sinds 2013 behoort deze manier van psalmzingen tot het immaterieel erfgoed. Wat het precies inhoudt? Sinds de negentiende eeuw kwam het bovenstem zingen in zwang in vooral oude vissersdorpen en -steden aan de toenmalige Zuiderzee. Krachtige zelfbewuste mannenstemmen ondersteunden tijdens de kerkdienst de gemeentezang dan met een bovenstem, een soort tegenstem. Vissermannen zongen veel aan boord en zo werd aan stemontwikkeling gedaan. Bij het biezen snijden in Genemuiden zongen de mannen staande in het water de bovenstem. Dat werd zelfs gehoord door de langsvarende schippers. Vaak zijn de bovenstemmen plaatsgebonden en verschillen ze tussen de verschillende plaatsen, een soort muzikaal dialect. Het zingen in een volle kerk zorgt ongetwijfeld voor een bijzondere ervaring. "Het massaal en vol overgave zingen van de eenvoudige niet-ritmische Psalmen is een bijzondere schoonheid, waarin zangers en organist samen één zijn en komen tot prachtige hoogtepunten", laat de organisatie weten. Lees meer over de psalmavond.

Afsluiting Sela-project

Op zaterdag 10 juni ben je vanaf 19.30 uur welkom in de Oude Kerk in Putten voor de afsluiting van het Sela-project. Er is volop ruimte om uit volle borst mee te zingen met verschillende bekende liederen van Sela zoals 'Ik zal er zijn' en 'Toekomst vol van hoop'. Ook is er een 80-koppig koor dat verschillende arrangementen van Sela-liederen zingt. Op het programma staan onder meer aan liederen als ‘Votum & groet’ en ‘Mijn Herder’. Ook wordt het indrukwekkende ‘De mensen die wij missen’ ten gehore gebracht. Martine van den Hazel heeft de algehele leiding. Zij wordt muzikaal bijgestaan door Arjan Kok (piano), Hans van Raalte (percussie/drums), Gerald Stoffer (accordeon) en Geke Timmer (viool). Lees meer over deze bijzondere avond.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 08-06-23 - Geplaatst: 08-06-23