Christelijke Muziek en Concertagenda

De mooiste kamermuziek van Mozart & Beethoven

Beluister Beethovens beroemde 'Frühlingssonate' op instrumenten uit zijn ti

10-11-22

Geniet op zaterdag 19 november mee van Rachel Podger, de Britse grand dame van de barokviool! De Sunday Times riep haar al uit tot de koningin van de barokviool. "Er is waarschijnlijk geen inspirerender musicus vandaag de dag dan Podger", vult vaktijdschrift Gramophone aan. Samen met de Grammy-winnende pianist Christopher Glynn maakt Podger de verwachtingen meer dan waar wanneer ze haar lievelingsmuziek speelt: de vioolsonates van Mozart. Als contrast brengen Rachel en Christopher onder meer Beethovens beroemdste vioolcompositie, de Frühlingssonate.

Beroemde vioolsonates van Mozart en Beethoven

Maak met Rachel Podger en Christopher Glynn een mooie trip langs beroemde vioolsonates uit de klassieke periode. Er staan onder andere twee all-time klassiekers op het programma: Mozarts Vioolsonate in e, KV 304 en Beethovens Frühlingssonate. Wat beide stukken zo uniek maakt, is dat Mozart en Beethoven muzikaal net een stapje verder gaan, daar waar tijdgenoten stopten. Van de 35 vioolsonates die Mozart schreef, is zijn Vioolsonate in e een van zijn diepst doorvoelde kamermuziekstukken. Alsof Mozart voelt dat de romantiek in de lucht hangt.

Beethovens 'Frühlingssonate'

Beethoven begint daar waar Mozart eindigde: de vioolsonate als een symfonie voor viool en piano. Zoiets moet Beethoven voor ogen hebben gehad toen hij zijn ‘Frühlingssonate’ componeerde. En inderdaad, het is zijn eerste vioolsonate met niet de gebruikelijke drie, maar vier delen, net als in een klassieke symfonie. Vanwege het uitbundige karakter van de muziek kreeg deze sonate al snel de bijnaam ‘Frühlingssonate’. Muziek die bij Rachel Podger en Christopher Glynn in uitstekende handen is.

Wat, waar & wanneer?

Rachel Podger (baropkviool) & Christopher Glynn (fortepiano

Kamermuziek van Mozart en Beethoven

Edesche Concertzaal, Amsterdamseweg 9, Ede (Gld)

19 november 2022, 20:00 (19.15 uur zaal open)

Bestel kaarten.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 10-11-22 - Geplaatst: 10-11-22