Christelijke Muziek en Concertagenda

Indringende expo black Gospel in Catharijneconvent

12-10-22

Beleef de wereld van black gospel! Onder de noemer "Muzikale reis van kracht en hoop" duik je in museum Catharijneconvent in de wereld van dit beroemde muziekgenre. De verhalen achter de black gospel komen uitgebreid aan bod: van Mahalia Jackson, Aretha Franklin en Martin Luther King tot Elvis Presley en Kanye West. En natuurlijk is er ook genoeg om te luisteren. Een expo dus die je naast bekijken, ook moet horen.

Lees ook onze special over black Gospel.

Het verhaal achter de muziek

Bijzondere historische video- en audiofragmenten, interviews en concerten van iconische gospelartiesten zijn de dragers van het verhaal. Dit verhaal wordt geïllustreerd met bijzondere objecten. Tot en met december kun je de zogenaamde Slave Bible uit 1807 bekijken. Dit was een soort 'bijbel voor dummies' die werd gebruikt om tot slaaf gemaakte mensen in de Britse Cariben te kerstenen. Van deze bijbel zijn maar drie exemplaren bewaard gebleven, waarvan er nu dus eentje in Utrecht is te zien. Een ander uniek object is de toga van ds. Martin Luther King. Ook bekijk je een van de eerste Hammond orgels. Lees meer over de expo op de site van het Catharijneconvent.

Randprogrammering

Rondom de expo kun je op allerlei andere manieren onderdompelen in de wereld van de black gospel. In samenwerking met het Gospelfestival Amsterdam en TivoliVredenburg presenteert het museum live concerten met onder andere co-curator en znageres Shirma Rouse. Ook is er een gospelkorenavond en een Martin Luther Kingday-special. Nog meer verdieping en context geven de lezingen van allerhande experts, wetenschappers, dirigenten en musici. Leo Blokhuis vertelt op 11 februari de verhalen achter een aantal grote gospelsongs; Dirigent Chesron Ledes vertelt op 15 oktober over zijn ervaringen als koorleider; Harcourt Klinefelter, Sylvia van der Bunt en Jan Butselaar vertellen over hun ervaring met Martin Luther King op 29 oktober. Bekijk hier het complete activiteitenoverzicht

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Utrecht. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 12-10-22 - Geplaatst: 12-10-22