Christelijke Muziek en Concertagenda

7 Orgelconcerten in de Grote Kerk van Harderwijk

Beroemde organisten aan het Bätz-orgel

05-09-22

Minne Veldman, Gert van Hoef en Everhard Zwart. Het is slechts een greep uit de reeks beroemde organisten die je dit najaar in Harderwijk live kunt beluisteren. Aan het beroemde Bätz-orgel in de Grote Kerk spelen ze een even gevarieerd als aansprekend programma. Het mooie is dat je daarmee het prachtige orgel in al zijn verscheidenheid beluistert. De ambiance is al net zo bijzonder. De Grote Kerk kent een lange geschiedenis en is onder meer bekend vanwege de schitterende plafondschilderingen. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren ongeveer 75 minuten.

Bätz-orgel

De naam Bätz-orgel dankt het instrument aan zijn bouwers, Johann Martin Willem en Jonathan. Zij vormden de derde generatie uit deze beroemde familie van orgelbouwers. Het instrument werd in 1824 besteld. Drie jaar later was het klaar en sindsdien pronkt het in de Grote kerk van Harderwijk. In de loop van de jaren is het instrument verschillende keren aangepast aan de wensen van de tijd. In 1981 werd het orgel in de oorspronkelijks situatie teruggebracht. Daarmee beluister je het instrument weer zoals het in 1827 ook heeft geklonken.

Grote Kerk Harderwijk

De oudste geschiedenis van de Grote Kerk van Harderwijk gaat terug tot de veertiende eeuw. Toen stond in de stad al de Onze Lieve vrouwe Kapel. Omdat de kapel tot nieuwe parochiekerk werd verheven, moest de kapel worden uitgebreid. Het gebouw werd uitgebreid naar de thans bekende afmetingen en kon als nieuwe parochiekerk in gebruik genomen worden. Tegelijkertijd begon men met de bouw van de toren die ongeveer in 1440 voltooid was. Dieptepunt in de historie van de kerk was de ineenstorting van de toren, waarbij ook het halve schip werd vernietigd. Tegen het overgebleven deel van het schip werd een nieuwe westgevel geplaatst. Vanaf 1967 werd de kerk uitgebreid gerestaureerd. Daarvoor stak men veel tijd en energie in het tevoorschijn halen van de originele gewelfschilderingen uit 1562. Deze vormen een van de voornaamste bezienswaardigheden van de kerk. Ook de fraaie gewelven zijn het aanzien meer dan waard.

Programmaoverzicht

Hieronder geven we alvast de data van de concerten. Hou de website van de orgelconcerten in de gaten voor de meest up to date informatie:

22 september - Minne Veldman

29 september - André van Vliet

6 oktober - Willem Harold Boog

13 oktober - Evert van de Veen

20 oktober - Gert van Hoef

27 oktober - Everhard Zwart

22 december - Everhard Zwart


 Laatst gewijzigd: 05-09-22 - Geplaatst: 05-09-22