Christelijke Muziek en Concertagenda

Begin je week met Bach!

Livestream cantatediensten vanuit de Rotterdamse Laurenskerk

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

11-01-21

Beluister Bachs cantates zoals ze zijn bedoeld, namelijk als muziekstuk tijdens de kerkdienst. In de Rotterdamse Laurenskerk geniet je op 17 januari, 21 februari, 18 april en 16 mei online van zo'n exclusieve Bach-cantate in de context van een eredienst.

Preek en cantate

In de Lutherse traditie gaan woord en muziek, preek en cantate, hand in hand. Ook in Bachs tijd als stond iedere zondag een bepaalde bijbeltekst centraal. Deze tekst, waarover ook de predikant preekte, verklankte Bach in een cantate. In de Laurenskerk komt deze liturgische traditie opnieuw tot leven. Net als in Bachs tijd sluiten preek en cantate naadloos op elkaar aan en passen de overige liederen bij de inhoud van dienst.

Wat kun je verwachten?

De reeks cantatediensten begint op zondag 17 januari met de cantate Meine Seufzer, meine Tränen BWV 13. Op zondag 21 februari beluister je de cantate Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem. Bach schreef het stuk voor de laatste zondag voordat de veertigdagentijd begon. Een aantal elementen uit bijvoorbeeld uit Bachs Matthäus-Passion hoor je hierin terug, zoals het klankaureool van de strijkinstrumenten wanneer Jezus aan het woord is. Met de cantate Ich bin ein guter Hirt, die op zondag 18 april klinkt, bevinden we ons in de tijd na Pasen. De bijbeltekst gaat over het bekende beeld van Jezus als de Goede Herder. Tijdens de laatste cantatedienst op zondag 16 mei klinkt de cantate Sie werden euch in den Bann tun.

Laurenscantorij

De Laurenscantorij, het liturgisch vocale ensemble van de Laurenskerk, tekent samen met het Laurensorkest voor de muzikale uitvoering van de Bach-cantates. Ook werken organist Hayo Boerema en vier solozangers mee. De cantatediensten beginnen telkens om 19.00 uur en duren ongeveer een uur. Reserveer je tickets voor deze diensten. Controleer tevens kort van tevoren de website van de Laurenscantorij om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen. Je ontvangt op de vrijdag voorafgaand aan de cantatedienst een bevestiging van je aanmelding.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Rotterdam. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 11-01-21 - Geplaatst: 11-01-21