Christelijke Muziek en Concertagenda

'Flow my tears', muziek en troost rond Allerzielen

Zangeres Johannette Zomer zingt de mooiste muziek om bij te gedenken

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

24-09-20

Allerzielen is sinds oude tijden het moment in het kerkelijk jaar om de overledenen te gedenken. Dit jaar zal deze dag, 2 november, vanwege de coronapandemie voor velen nog beladener zijn. Zangeres Johannette Zomer en haar ensemble bieden troost en zingen in aanloop naar Allerzielen treffende muziekstukken die passen bij deze tijd. Daarvoor gaan ze te rade bij klassieke componisten als Bach, Buxtehude en Telemann die in hun persoonlijke leven ook werden getroffen door verlies en rouw.

Bach, Buxthude en Telemann

Onder de noemer 'Flow my tears' gaat sopraan Johannette Zomer richting Allerzielen op zoek naar verdriet en troost in de muziek. Daarin wordt ze bijgestaan door barokhoboist en blokfluitist Nienke van der Meulen en luitist Fred Jacobs. Zo klinkt onder meer muziek van Georg Philipp Telemann. Hij componeerde zijn Donnerode na een verwoestende aardbeving in Lissabon. Meer persoonlijk leed klink door in het ontroerende klaaglied Muß der Tod denn auch entbinden van Dietrich Buxtehude. De componist schreef het naar aanleiding van het overlijden van zijn vader. Op het programma staat ook het titelstuk van het concert Flow my tears van John Dowland. Net zo aangrijpend zijn The Plaint van Henry Purcell en Bachs Seufzer, Tränen, Kummer, Not. Tussen de stukken door legt dichter Tim Pardijs een link tussen vroeger en nu met pakkende gedichten die hij zelf voordraagt.

Johannette Zomer

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer werkte eerst enige jaren als microbiologisch analiste alvorens zij in 1990 haar zangopleiding begon bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Het repertoire van Johannette is erg veelzijdig en reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw. Ondanks haar voorliefde muziek uit de barokis ze een alleskunner. Daarom werkte Johannette niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe en Ton Koopman, maar ook met dirigenten als Kent Ivan Fischer, Valery Gergiev en Reinbert de Leeuw. In 1996 maakte Johannette haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne.

Waar en wanneer?

 • 29 oktober, 19:30 & 21:15 uur - Pauluskerk, Baarn
 • 30 oktober, 19:30 & 21:15 uur - Akoesticum, Ede
 • 31 oktober, 20:00 uur - De Stadswal, Doetinchem
 • 1 november, 15:15 uur - De Waalse Kerk, Amsterdam
 • 2 november, 19:30 & 21:15 uur - Walburgiskerk, Zutphen
 • Het bestellen van kaarten kan via www.klassiekemuziek.nl .

  Bestel kaarten voor Johannette Zomer & Friends: Flow my tears

  Lees meer over Johannette Zomer

  Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

  Reacties: Reageer op dit artikel.

  Ans Tesselaar - vr 25-09-20 19:15:31
  Voor mij is er geen mooiere afsluiting van het leven dan het Gregoriaans gezongen In Paradisum en dan gezongen als de overledene de kerk wordt uitgedragen na de gezongen Requiemmis. Het raakt je zo, daar kan geen toespraak tegenop.   Laatst gewijzigd: 24-09-20 - Geplaatst: 24-09-20