Christelijke Muziek en Concertagenda

4 orgeltips voor de late zomeravonden

Historische orgels in monumentale kerken

Van onze redacteur Van de redactie

19-08-20

In een koele kerk genieten van de mooiste orgelmuziek. Dat kan iedere zomer op vele plaatsen in Nederland. In geen enkel land vind je zoveel lokale orgelseries als in Nederland. Geen wonder, want Nederland is het dichtst bevolkte land ter wereld als het om bijzondere en historische orgels gaat. Uit het concertaanbod op Christelijke Concertagenda hebben we vier tips geselecteerd voor heerlijke orgelavonden met namen uit de nationale en internationale top aan de klavieren.

22/8 - Evan Bogerd, Rhenen

De jonge organist Evan Bogerd is een van de nieuwste sterren aan de Nederlandse orgelhemel. Muziektijdschrift Luister noemt hem zelfs een van de Nederlandse toptalenten. "Zijn Bach straalt een weldadige rust uit", schrijft het blad. Muziek van Bach staat dan ook prominent op het programma van zijn orgelrecital in de Cunerakerk in Rhenen. Naast Bach speelt Bogerd muziek van Paul Hindemith en klinkt tevens muziek van twee Nederlandse componisten, Piet Post en Cor Kee. Van hen speelt Evan Bogerd variaties over bekende Nederlandse volksliederen van Valerius. Bogerd komt zelf aan bod met een eigen improvisatie. Lees meer.

27/8 - Wolfgang Zerer (Bazel), Kampen

Met de Duitse organist Wolfgang Zerer beluister je de absolute wereldtop. Hij wordt internationaal geroemd om zijn interpretaties van de muziek van Bach en Reger. Eén stuk van Bach staat centraal op zijn programma in de Bovenkerk te kampen: het Dritter Theil der Clavier-Übung, ook wel bekend als Bachs "Orgelmis". Hieruit speelt Zerer een mooie bloemlezing die je alle facetten van Bachs onvolprezen orgelkunst laten horen. Dat varieert van meeslepende koraalbewerkingen, tot de intieme 'Duetten'. Zerer begint en eindigt deze stukken met de overweldigende 'Preludium en Fuga', BWV 552. Lees meer.

2/9 - Sander van den Houten & Rien Donkersloot

De St. Joriskerk in Amersfoort is op 2 september the place to be voor een uniek duoconcert. Vaste Joris-organist Rien Donkersloot nodigt deze zomer verschillende gastorganisten. Op 2 september is het de beurt aan Sander van den Houten, organist van de Lutherse Kerk in Den Haag. Samen bespelen Rien Donkersloot en Sander van den Houten zowel het grote Naber-orgel als het Metzler/Edskes-koororgel. Het exacte programma is op dit moment nog niet bekend. Wel staat vast dat ze orgelliteratuur spelen en gaan improviseren. Lees meer.

12/9 - Kinderconcert, Gerben Mourik, Oudewater

Wil je eens naar een concert dat is toegespitst op kinderen? Dan is het vertelconcert van organist Gerben Mourik en verteller Gert Rebergen een goed idee. Natuurlijk verklappen we niet waar de voorstelling precies over gaat. Wel doen we alvast uit de doeken dat Gerben Mourik alles uit het orgel haalt, om het verhaal muzikaal te ondersteunen en te illustreren. Omdat voor elkaar te krijgen laat hij zich gaan in bloedstollende improvisaties. Daarmee kan hij in muziek precies laten horen waar het in de verhalen over gaat. Lees meer.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 19-08-20 - Geplaatst: 19-08-20