Christelijke Muziek en Concertagenda

Laat je raken door Pergolesi's 'Stabat mater'

Van onze redacteur Van de redactie

03-08-20

Geniet op zaterdag 10 oktober live van een van de tophits uit de klassieke muziek: Pergolesi's 'Stabat mater'. In de Utrechtse Geertekerk nemen stersopraan en de gelauwerde altzangeres Rosina Fabius de solo's voor hun rekening. Ensemble Ribattuta Musica tekent voor de begeleiding. Naast het 'Stabat mater' klinkt ook muziek van Pergolesi's tijdgenoten.

Stabat Mater

De Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi schreef misschien wel het beroemdste 'Stabat mater' ooit. Alleen de eerste tonen bezorgen je al kippenvel. 'Stabat mater' zijn de eerste woorden van een middeleeuws gedicht waarin Maria's verdriet om haar gekruisigde zoon Jezus centraal staat. De ontroerende muziek die Pergolesi schreef, is minstens zo hartverscheurend als het gedicht.

Pergolesi

De omstandigheden waaronder Pergolesi zijn 'Stabat mater' componeerde waren niet minder schrijnend: de 26-jarige componist componeerde het stuk slechts een paar maanden voordat hij overleed aan tuberculose. In de jaren na Pergolesi's overlijden raakte het 'Stabat mater' omgeven met mythes. Het werk ging zelfs de geschiedenisboeken in als de meest gedrukte compositie van de achttiende eeuw. Ook Johann Sebastian was diep onder de indruk van Pergelosi's muziek. Bach arrangeerde de muziek en plaatste er een Duitstalige versie van Psalm 51 onder.

Lenneke Ruiten

Onder meer sopraan Lenneke Ruiten is je gids door Pergolesi's prachtige muziek. De zangeres behoort tot de internationale wereldtop. Als operaster zingt ze de mooiste rollen bij de grootste operahuizen. Lenneke Ruiten is al ruim vijftien jaar een gerespecteerde zangeres, maar de afgelopen jaren is haar loopbaan in een stroomversnelling terechtgekomen. Een optreden bij de Staatsoper Stuttgart opende vele internationale deuren voor haar. Op 10 september is deze ster uit de operawereld in de Utrechtse Geertekerk weer eens op Nederlandse bodem te beluisteren.

Tickets en veiligheid

Uiteraard worden de nodige maatregelen genomen om het concert zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het programma duur ongeveerd 70 minuten en heeft geen pauze. Tussen bezoekers uit verschillende huishoudens is de 1,5 meter-maatregel van toepassing. Ook wordt er voldoende afstand gehouden tussen het publiek en de musici. Bestel tickets via de website van klassiekemuziek.nl.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Utrecht. Zoek tips voor een dagje uit in Utrecht.

 Laatst gewijzigd: 03-08-20 - Geplaatst: 03-08-20