Christelijke Muziek en Concertagenda

Voorproefje Orgel Festival Holland - Alkmaar 2021

Van Sweelinck tot Bach én het orgel van Monteverdi

Van onze redacteur Van de redactie

29-06-20

Neem alvast een kijkje in het programma van het Orgel Festival Holland 2021. Als tweejaarlijks festival ontspring het Orgel Festival Holland precies de coronacrisis. Lekker vooruitkijken dus naar het al het moois dat in het verschiet ligt, zoals concert, de Internationale Orgelacademie en het Internationale Orgelconcours, hét strijdtoneel voor jong talent.

Het orgel van Claudio Monteverdi

Bij operacomponist Claudio Monteverdi denk je niet direct aan het orgel. Toch had deze wereldberoemde barokcomponist een eigen orgel nodig, juist vanwege zijn opera's en andere vokale muziek. Hoe dat zit, laat het ensemble Le Nuove Musiche je tijdens het openingsconcert horen. Met hulp van het Nationaal Instrumentenfonds liet Le Nuove Musiche het Monteverdi-orgel herbouwen, zodat we ook nu weer kunnen genieten van de fluweelzachte klank waar Monteverdi zo verzot op was.

Sweelinck en Bach

Het complete programma is nog in de maak, maar zeker is wel dat de muziek van Sweelinck en Bach een prominente plek innemen. 2021 is het precies 400 jaar geleden dat onze beroemdste componist des vaderlands - Jan Pieterszoon Sweelinck - overleed. Veel van zijn baanbrekende muziek zal klinken. Via Sweelincks leerlingen loopt er een directe muzikale lijn naar Bach. Geen wonder dat ook Bachs muziek een flink deel van het programma inneemt. Naast Le Nuove Musiche luister je onder meer naar klavecimblespeler Menno van Delft. Het Harvestehuder Kamerkoor uit Hamburg zorgt voor een kleurrijk cross-oveconcert.

Voorproefje op zaterdag 26 september

Het Orgel Festival Holland vindt plaats van 18 t/m 25 juni 2021. Maar je kunt ook al eerder terecht Op zaterdag 26 september 2020 geven barokensemble Fantasticus en organist Pieter van Dijk een rondom Bach. Je hoort dan de twee beroemde orgels van de Alkmaarse Grote of Sint Laurenskerk gecombineerd met barokviool, viola da gamba en klavecimbel. Lees meer over het Orgel Festival Holland 2021.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Alkmaar. Zoek tips voor een dagje uit in Noord-Holland.

 Laatst gewijzigd: 29-06-20 - Geplaatst: 29-06-20