Christelijke Muziek en Concertagenda

Nederlands Kamerkoor zingt alle 150 psalmen

Beluister vanaf 1 mei alle psalmen in 150 dagen

Van onze redacteur Van de redactie

23-04-20

Het Nederlands Kamerkoor start vanaf 1 mei een uniek project. In 150 dagen streamt het koor elke dag een van de 150 psalmen. "Om de stilte te vullen", schrijft het koor op zijn website. Artistiek leider Tido Visser vertelt erover: "De psalmen en hun onderliggende thema's zijn van alle tijden, een afspiegeling van de menselijke maat en kunnen juist in deze ontzettend moeilijke tijden een baken van hoop en troost zijn." De psalmen zijn te bekijken op de site van het koor: nederlandskamerkoor.nl

Elke dag een streamconcert

Het Nederlands Kamerkoor heeft iets met de psalmen. In 2017 zong het koor alle 150 psalmen in twee dagen tijdens het project 'Monumentale ode aan 1000 jaar koormuziek', dat tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht in première ging. De dagelijkse streams zijn afkomstig van de opnames tijdens die deze concerten zijn gemaakt.

Treffende teksten, ontroerende muziek

De thema's die in psalmen worden aangesneden zijn nog altijd relevant: machteloosheid en lijden, maar ook leiderschap, vertrouwen en hoop. Het Nederlands Kamerkoor wil met deze psalmen een positieve boodschap uitdragen en hoopt in de 150 na 1 mei luisteraars te kunnen verbinden met de treffende teksten en de net zo ontroerende muziek. "We hopen dat mensen wereldwijd meeluisteren en zich verbonden voelen met de muziek, de musici en vooral met elkaar. Zo kunnen we samen toeleven naar een moment waarop we elkaar weer 'in het echte leven' kunnen ontmoeten", aldus Tido Visser.

Spiegel voor de maatschappij

Theoloog Gerard Swüste deelde voor dit project de psalmen op in een aantal thema's waaronder 'veiligheid', 'lijden', 'rechtvaardigheid' en 'spiegel voor de maatschappij'. Op de website van het Nederlands Kamerkoor wordt iedere dag een nieuwe psalm gepubliceerd en voorzien van een begeleidende tekst, die ingaat op het achterliggende thema. Naast het Nederlands Kamerkoor zijn tijdens streamconcerten ook de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en the Choir of Trinity Wall Street te beluisteren. Lees meer over dit project.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 23-04-20 - Geplaatst: 23-04-20