Christelijke Muziek en Concertagenda

In Maastricht klinkt iedere week een première

Beluister elke zondag een gloednieuw orgelstuk vanuit de Maastrichtse Marti

Van onze redacteur Van de redactie

18-04-20

Middenin coronatijd bedacht Nick Goudkuil, organist en dirigent van de Maastrichtse Sint Martinuskerk, een opmerkelijk initiatief. Elke week brengt hij aan het Pereboom & Leijser-orgel een fonkelnieuwe compositie in première. "Ter afleiding in deze tijd van het coronavirus", zo laat hij weten. Inmiddels kun je op zijn website al verschillende van deze nieuwe composities beluisteren. Bovendien is ieder stuk voorzien van een toelichting. Bekijk hier de wekelijke update.

Nederlandse componisten

Het zijn stukken van verschillende Nederlandse componisten, zowel bekend als minder bekend. Aan het project werken steeds meer componisten mee, onder wie Gerben Budding, Rick Debie, Joachin Junghanns, Hans Leenders en Christos Kavour. Zij verlenen belangeloos hun medewerking en de premières zijn gratis te beluisteren. Ook is het mogelijk om een donatie te doen, ter bestrijding van de onkosten en om de componisten op termijn enige vorm van honorarium te bieden.

Paasmuziek

Op Eerste Paasdag ging het stuk 'Victimae paschali laudes' in première. Beluister hieronder de uitvoering. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige gregoriaanse melodie. Dit gezang wordt vaak met Pasen gezongen. Ook onder protestanten is deze melodie bekend. De melodie van Psalm 80 (uit het psalter van Genève) is erop gebaseerd.


 Laatst gewijzigd: 20-04-20 - Geplaatst: 17-04-20