Christelijke Muziek en Concertagenda

Paasconcert organist Hayo Boerema via YouTube

Feestelijk orgelrecital vanuit de Rotterdamse Laurenskerk

Van onze redacteur Van de redactie

09-04-20

Geniet op Eerste Paasdag van een feestelijk orgelconcert door de Nederlandse toporganist Hayo Boerema. Vanaf 15.00 uur wordt zijn concert op het Marcussen-orgel van de Rotterdamse Laurenskerk, het grootste orgel van Nederland, via YouTube uitgezonden.

Hayo Boerema

Als kind voelde Hayo Boerema zich al aangetrokken tot het orgel. "Het had iets spannends, dat geluid dat van achteruit de kerk kwam", vertelt hij. "Je zag niets, maar hoorde des te meer. De meeste indruk maakte het wanneer het orgel helemaal los ging. Het geweld dat er dan uit kwam was imponerend, bijna angstaanjagend."

'Het orgel heeft iets grenzeloos'

Hoewel het orgel geen geheimen meer kent voor Hayo Boerema, is de fascinatie voor het instrument gebleven. "Het orgel heeft iets grenzeloos", vertelt hij enthousiast. "Je kunt er enorm laag op spelen, maar ook heel hoog, heel hard of juist heel zacht. Het is alsof er geen beperking op zit. Bij een piccolo is dat wel anders. Dat je zo'n enorm instrument als het orgel in je eentje kunt bedienen geeft mij nog altijd een kick."

All-round organist

Hayo Boerema won belangrijke prijzen op improvisatieconcoursen in Wenen en Neurenberg, het Internationaal Orgelconcours Nijmegen en het Internationaal Orgelconcours Kotka. "Het mooie van mijn baan in de Laurenskerk is dat al mijn professies er samenkomen. Op zondag speel ik er drie kerkdiensten. Samen met Wiecher Mandemaker van de Laurenscantorij ben ik verantwoordelijk voor de kerkmuziek. Omdat er veel ruimte is voor eigen inbreng, kunnen we de meest uiteenlopende dingen doen: cantatediensten, concerten, evensongs."

100 registers en 7600 pijpen

Nog altijd is het Marcussen-orgel van de Laurenskerk in Rotterdam het grootste orgel van Nederland. Toen het instrument in 1973 voor het eerst in gebruik werd genomen, was er vier jaar aan gewerkt. Het orgel telt 100 registers, 85 sprekende stemmen en 7600 pijpen. Uniek aan het instrument is dat het een van de weinige orgels in Nederland is, waarop grote symfonische orgelwerken tot hun recht kunnen komen, maar ook muziek uit de barok. Organist van de Laurenskerk Hayo Boerema noemt de klank van het volle werk "overweldigend, haast intimiderend". Leo van Doeselaar laat het instrument op Eerste Paasdag vanaf 15.00 uur in al zijn glorie horen.

Beluister het Marcussen-orgel alvast in het stuk 'Hora gaudiosa' op. 132 van de Italiaanse componist Marco Enrico Bossi.


 Laatst gewijzigd: 09-04-20 - Geplaatst: 09-04-20