Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef VANAVOND Bachs Matthäus-Passion

Stem vanavond af op Facebook en YouTube

Van onze redacteur Van de redactie

02-04-20

Toch nog Bachs Matthäus-Passion beluisteren? Kijk en luister dan op vrijdag 3 april om 19.00 uur via Facebook, YouTube of de site van Het Concertgebouw naar deze passie der passies. Deze stream is onderdeel van een gezamenlijk initiatief van verschillende Europsese concertzalen.

'Unieke belevenis'

Het Concertgebouw koos voor een opname uit 2012 door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jongenskoor, onder leiding van dirigent Iván Fischer. Solistische medewerking verleenden onder meer tenor Mark Padmore (evangelist), Peter Harvey (Christus), sopraan Renate Arends, mezzosopraan Barbara Kozelj en tenor Henk Neven. Deze uitvoering leverde in de pers lovende kritieken op. Dagblad Trouw kopte juichend: "Fischers wonderschone Matthäus-Passion is een unieke belevenis."

Wat is de Matthäus-Passion?

De Matthäus-Passion vertelt het verhaal van Jezus’ laatste dagen volgens de evangelist Mattheus. Het stuk begint met de zalving van Jezus en eindigt met de graflegging. Behalve de evangelietekst heeft Bach ook kerkliederen en gedichten op muziek gezet. Wanneer verschillende personen of groepen aan het woord komen, krijgen de zangers verschillende rollen toebedeeld, onder wie Christus, Judas, Petrus, een slavin, de leerlingen, de hogepriesters, het volk, de soldaten, etc. Het geheel is een even afwisselend als aangrijpend stuk dat nog altijd miljoenen mensen aanspreekt; gelovigen en ook ongelovigen.

Facebook, YouTube, website

Wil je meekijken? Stem dan op 3 april om 19.00 uur af op deze kanalen:

Facebookpagina Het Concertgebouw

Facebookpagina Koninklijk Concertgebouworkest

YouTube-kanaal Koninklijk Concertgebouworkest

Het Concertgebouw Matthäus-stream


 Laatst gewijzigd: 04-04-20 - Geplaatst: 02-04-20