Christelijke Muziek en Concertagenda

Van Weihnachtsoratorium tot Zweedse Kerst

Naar welke klassieke kerstconcerten ga jij?

Van onze redacteur Van de redactie

02-12-19

Kerst zet je ze even stil in de drukte van het alledaagse leven. Hoe kan dat beter dan met de mooiste klassieke kerstmuziek. Stukken die al eeuwen hebben getrotseerd ontroeren nog altijd miljoenen luisteraars wereldwijd. De Christelijke Concertagenda heeft een aantal concerten voor je op een rij gezet, variëren van de een Zweedse Kerst tot muziek van, hoe kan het ook anders, Johann Sebastian Bach.

Een Zweedse Kerst

Franske van der Wiel (alt), Marion Moonen (traverso) en het Apollo Ensemble brengen dit jaar een zelden gehoord kerstprogramma met muziekstukken van de Zweedse componisten als Johan Helmich Roman (1694-1758) en Hinrich Philip Johnsen (1717−1779). Beiden stonden stevig in de Lutherse traditie, net als Johann Sebastian Bach, van wie enkele aria’s uit het beroemde Weihnachtsoratorium klinken. Beluister het Apollo Ensemble in Den Haag, Amsterdam en Lelystad. Lees meer.

Kerst met Bach en Ribattuta Musica

Kom in december in kerstsfeer met een prachtige uitvoering van twee meesterwerken van Bach. Barokensemble Ribattuta Musica brengt een unieke combinatie van delen uit Bachs Weihnachtsoratorium en het Magnificat.
Ribattuta Musica voert de eerste drie cantates van het Weihnachtsoratorium uit, waarin de geboorte van Jezus en zijn moeder Maria centraal staan. Het concert wordt afgesloten met het virtuoze Magnificat van Bach: de lofzang van de liefhebbende Maria waarin zij de geboorte van haar zoon Jezus bezingt en daarmee in een wijds perspectief plaatst.
Ribattuta Musica voert Bachs meesterwerken uit in sfeervolle kerken van Utrecht, Leiden en Ermelo. Lees meer.

Bachs Weihnachtsoratorium

Wil je het complete Weihnachtsoratorium van Bach beleven? Kom dan luisteren naar het Nederlands Kamerkoor. Ieder jaar voert dit Nederlandse beroepskoor uit de eredivisie Bachs meesterwerk in zijn geheel uit. Elk jaar doet het koor dat met een ander topensemble uit de wereld van de oude muziek. In 2019 is het de beurt aan de Akademie für Alte Musik Berlin. Verder werken mee sopraan Hannah Morrison, countertenor Maarten Engeltjes, tenor Topi Lehtipuu en de bas Matthias Winckhler mee. Dit alles onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra. Lees meer.


 Laatst gewijzigd: 05-12-19 - Geplaatst: 02-12-19