Christelijke Muziek en Concertagenda

Kerst met het Roder Jongenskoor

Beleef een typisch Engels 'Festival of Lessons and Carols'

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

14-11-19

'Once in Royal David's city' en 'O come, all Ye Faithful'; wanneer je deze liederen hoort weet je dat het bijna Kerst is. Beleef met het Roder Jongenskoor een typisch Engels kerstfeest met 'A Festival of Lessons and Carols'. Hierin worden beroemde christmas carols afgewisseld met negen traditionele advents- en kerstlezingen. En natuurlijk mag je ook een couplet van een carol of hymne meezingen.

Van Adam tot Jezus

Wat is een 'Festival of Lessons and Carols' eigenlijk? Met 'A Festival of Lessons and Carols' wordt de geboorte van Jezus gevierd. De val van de mensheid, de belofte van de komende Messias en de geboorte van Jezus als Verlosser worden verteld aan de hand van negen korte bijbellezingen uit Genesis, de profetische boeken en de evangeliën. Deze lezingen worden afgewisseld met het zingen van carols, hymnen en passende koormuziek.

King's College in Cambridge

Vanaf 1880 vond in het Engelse stadje Truro jaarlijks 'A Festival of Lessons and Carols' plaats. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag, zij het met kleine wijzigingen. Nog bekender dan de vieringen in Truro werden de festivals vanuit King's College in Cambridge. Zes weken na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd daar voor het eerst 'A Festival of Lessons and Carols' uitgevoerd. Het Festival van Cambridge heeft een uniek element: de Bidding Prayer. Dit gebed was heel specifiek bedoeld voor King’s College en Cambridge. Het paste naadloos bij het gevoel van verlies en gemis bij veel mensen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Roder Jongenskoor

De liturgie zoals die in Cambridge wordt gevierd, inclusief Bidding Prayer, is door geloofsgemeenschappen van over de hele wereld overgenomen. Talloze christelijke stromingen hebben deze liturgische vorm, of een variatie hierop, in hun kerstvieringen opgenomen. Het Roder Jongenskoor was een van de eerste koren die A Festival of Lessons and Carols in Nederland introduceerde. Dirigent Rintje te Wies vertelt erover: "De traditie van een Festival of Lessons and Carols in de Der Aa-kerk is ongeveer 25 jaar geleden ingezet door mijn voorganger Bouwe Dijkstra. Het is eigenlijk altijd zo gebleven en een traditie waar veel mensen op af komen." Vanuit Groningen brengt het Roder Jongenskoor de traditie van A Festival of Lessons and Carols door heel Nederland.

Waar kun je het Roder Jongenskoor beluisteren?

vrijdag 13 december, 19.30 uur - Ede, Edesche Concertzaal

zondag 15 december15.000 uur, Vries, Bonifatiuskerk (Kerstconcert)

zondag 22 december, 15.30 uur - Almelo, Grote Kerk

dinsdag 24 december, 19.45 uur - Groningen, Der Aa-Kerk


 Laatst gewijzigd: 14-11-19 - Geplaatst: 14-11-19