Christelijke Muziek en Concertagenda

'Thuis', het nieuwe album van Sela

Liedjes over het bij God horen, het wegdwalen, maar ook weer thuiskomen

Van onze redacteur Van de redactie

09-10-19

"Voor wie zoek was of op reis, te lang is weggeweest. Welkom thuis." Deze woorden hebben alles te maken met het nieuwste album van Sela, getiteld 'Thuis'. Een cd met een persoonlijk tintje, want tijdens een verblijf in een klooster in Oosterhout ontstonden de eerste ideeën. Inmiddels is de cd te koop en momenteel reist de band het land door om hun nieuwe liedjes bij jou in de buurt te komen spelen.

De verloren zoon

Het begon allemaal in januari 2019 toen Sela als band te gast was bij de gemeenschap Chemin Neuf. In de kapel van de Sint Paulusabdij hangt een afbeelding van een bekend schilderij van Rembrandt van Rijn, ‘De terugkeer van de verloren zoon’. Tijdens een stiltemoment maakte het schilderij maakte veel indruk op zangeres Anneke. Frank Kurpershoek vertelt erover aan Groot Nieuws Radio: "Anneke kende het beeld al lang en heeft er al meerdere malen over gedacht om er een lied over te schrijven. Nu kwam het op een andere manier binnen. Wat we later ontdekten in de andere liederen die we geschreven, is dat thuiskomen een centraal thema is.”

'Hier mag je zijn'

Dit thema 'thuis' loopt als een rode draad door de nieuwe liederen. Ze gaan over het bij God horen, het wegdwalen, maar ook weer thuiskomen. “Het is iets dat we allemaal wel herkennen: het wegdwalen van God”, vertelt Frans. “Niet perse dat je compleet bewust van Hem wegrent, misschien ook wel trouwens, maar dat je de focus op God verliest door het leven dat je leeft. Het kan ook iemand aanspreken die jaren niet in de kerk is geweest of God is kwijtgeraakt. Het is iets wat Jezus ons vertelt: kom maar bij Mij, je bent welkom thuis, hier mag je zijn, ik hou van je, hier mag je je vrij voelen, hier is overvloed.”

Herinnering aan Kinga

Op een andere manier heeft het album ook veel te maken met het recente verlies van zangeres Kinga Bán. In veel liederen komt het proces waar zij doorheen is gegaan aan bod. Frank Kurpershoek tegen Groot Nieuws Radio: "Dat hele stukje van Kinga, dat zij zelf bracht, maar ook hoe zij op ons reageerde en wij op haar, dat ontbrak. Gelukkig mochten we dat nu helemaal doen met Mirjam.”

Waar en Wanneer

Hoewel al veel concerten rondom hun album 'Thuis' zijn uitverkocht, is Sela is op nog een aantal plaatsen live te beluisteren:
30-10, Houten
01-11, Vriezenveen
02-11, Zwolle
09-11, Woerden
21-11, Urk
27-11, Huizen
29-11, Best
30-11, Gorinchem
06-12, Veenendaal


 Laatst gewijzigd: 09-10-19 - Geplaatst: 09-10-19