Christelijke Muziek en Concertagenda

Maak met Seldom Sene een tijdreis naar Engeland

Liederen en dansen aan het 16-eeuwse hof van Henry VIII

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

26-09-19

Neem op zaterdag 5 oktober een kijkje aan het hof van de Engelse koning Henry VIII! Blokfluitkwintet Seldom Sene en sopraan Klaartje van Veldhoven brengen de muziek die daar gespeeld werd tot leven. De stem van Klaartje en de blokfluiten versmelten zo mooi samen dat er magie op het podium ontstaat.

Beleving

Het programma bestaat uit liederen over allerlei thema's en tussendoor instrumentale dansen en fantasieën. De rode lijn is de ontwikkeling van ensemblemuziek in Engeland tijdens de zestiende en vroege zeventiende eeuw. De muziek beweegt zich tussen weemoedige liederen en vrolijke dansmuziek van componisten John Dowland, William Byrd en Henry Purcell. Oude muziek dus, maar niet gedateerd, vindt blokfluitiste María Martínez Ayerza. “De beleving van mensen is niet zo veel veranderd. De thema's die toen speelden, spelen nu ook. Liefde, dood, leven, spiritualiteit, morele keuzes.”

Honderd blokfluiten

Seldom Sene is nu niet meer weg te denken van de oude-muziekpodia – in Nederland, maar ook daarbuiten. "De vijf dames van Seldom Sene doen hun naam eer aan: uit hun rijke instrumentarium destilleren ze een zelden gehoorde schoonheid", schreef muziektijdschrift Luister. De collectie fluiten van het ensemble is enorm. "In totaal dicht bij de honderd”, schat María. “Maar blokfluitisten hebben nooit genoeg”, lacht ze. Dat is ook het mooie aan haar vak, vindt María. “Je kunt verschillende rollen vervullen en allerlei stemmen spelen. In ons ensemble speelt niet één iemand overheersend de boven- of onderstem, verschillende personen spelen afwisselend de bovenstem.” Hoeveel fluiten María voor het programma nodig heeft? “Tien”, meent ze. “Soms duurt het inpakken en uitpakken langer dan het concert zelf.”

Kaarten bestellen

Kaarten zijn te bestellen via: https://tickets.edescheconcertzaal.nl/t1484. De concerten beginnen om 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen € 10.


 Laatst gewijzigd: 08-10-19 - Geplaatst: 26-09-19