Christelijke Muziek en Concertagenda

Beleef Louis Vierne's magistrale Misse solennelle

Indrukwekkende muziek voor koor en twee orgels

Van onze redacteur Van de redactie

13-09-19

Beleef de beroemde Messe solennelle van de Franse componist Louis Vierne. Op 20 september voert het Sint Gregoriuskoor in de Lambertuskerk in Rotterdam-Kralingen dit prachtige werk uit. Extra bijzonder is dat Vierne dit stuk voor niet één, maar twee orgels en koor componeerde. Laat de Lambertuskerk nu juist over twee prachtige instrumenten beschikken! Waan je voor even in een andere wereld op de magistrale klanken van Vierne's meesterwerk.

Muziek die je ruimte laat ervaren

Aanvankelijk droomde Vierne ervan om een grote mis voor koor en orkest te componeren. Zijn leraar Charles-Marie Widor adviseerde Vierne echter om zijn mis voor koor en twee orgels te componeren. Dat maakte de mis een stuk bruikbaarder voor de muzikale praktijk. De plechtige mis, oftewel Messe solennelle, werd een van Vierne's bekendste en meest uitgevoerde koorwerken. Wat het stuk zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de twee orgels. Daarmee kan Vierne mooie muzikale kleuren en contrasten maken. Nog spannender is de ruimtelijkheid die Vierne ermee oproept: soms klinkt de muziek heel ver weg, dan weer heel dichtbij. Het is muziek die je moet ervaren.

Sint Gregoriuskoor

Het parochieel zangkoor Sint Gregorius is onder leiding van organist-dirigent Eric Koevoets in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een koor van hoog niveau. De mannen van het Gregoriuskoor vormen de schola voor de Gregoriaanse gezangen. Daarvan klinken er ook enkele tijdens het concert. Voor de voordracht van de monumentale, soms zesstemmige, Messe Solennelle is het koor uitgebreid met een aantal gastzangers. Organist Anton Doornhein speelt, naast een van de orgelpartijen van de Messe Solennelle ook enkele solowerken voor orgel.

Waar en wanneer?

Het concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in een mooi verlichte Lambertuskerk aan de Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen. De toegang is vrij met een collecte na afloop (het richtbedrag bedraagt € 10 per persoon).
De deuren gaan een half uur voor aanvangstijd open. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Arboretum Trompenburg’/ ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Kom je met het openbaar vervoer, neem dan tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) of de metro (halte Voorschoterlaan).


 Laatst gewijzigd: 13-09-19 - Geplaatst: 13-09-19