Christelijke Muziek en Concertagenda

Nu te zien: zinderende opera over Dordtse Synode

Hoe een houtkoopman probeert te overleven tijdens de Dordtse Synode in 1619

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

09-05-19

Vanaf vrijdag 10 mei brengt Muziektheater Hollands Diep de gloednieuwe opera De Synode – polderkoorts in de Lage Landen op de planken. Dit stuk, dat gaat over de verbeten strijd tussen de remonstranten en de contraremonstranten, vormt de afsluiting van het 180 dagen durende evenement rondom 400 jaar Dordtse Synode.

'Bavianen' en 'slijkgeuzen'

Bijna was er in het Nederland van 1619 een burgeroorlog uitgebroken. Een politieke en religieuze ruzie liep totaal uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’. Muziektheater Hollands Diep maakt een meeslepende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis.

Uiteenvallend land

De hoofdpersoon in de opera is houthandelaar Maarten Harpertszoon. Hij gaat ten onder aan zijn pogingen de toekomst voor hemzelf, zijn dochter en zijn onderneming veilig te stellen in een uiteenvallend land. Een land waarin mensen zich verschansen in het eigen gelijk en elkaar voornamelijk de maat nemen. Wat gebeurt er wanneer verlangen overgaat in brandende begeerte en uitmondt in felle onverdraagzaamheid? Dat zijn de centrale vragen in deze opera.

Wie, wat, waar?

Componist Jan-Peter de Graaff componeerde De Synode in opdracht van Muziektheater Hollands Diep. Yuri Robbers tekende voor het script. De regie is in handen van David Prins, de net aangetreden artistiek leider van Hollands Diep. De voorstelling is op 10, 12, 17, 18, 25 en 26 mei te zien in het Energiehuis in Dordrecht.


 Laatst gewijzigd: 09-05-19 - Geplaatst: 09-05-19