Christelijke Muziek en Concertagenda

Op pelgrimage met Franz Liszt

Meesterpianist Louis Lortie speelt Liszts 'Années de pèlerinage'

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

03-04-19

Ga aanstaande zaterdag 6 april op pelgrimage met componist Franz Liszt. Zijn leven lang maakte Liszt als gevierd pianist reizen door heel europa. Naast pianist was Liszt ook een diep gelovig mens. Op latere leeftijd liet hij zich zelfs tot priester wijden. In veel van stukken zit dan ook een spirituele laag. Meesterpianist Louis Lortie neemt je in de Edesche Concertzaal bij de hand door een aantal van Liszts mooiste pianostukken. Bestel kaarten voor Liszts Années de pèlerinage.

Reiservaringen

Omdat Liszt in Années de pèlerinage zijn reiservaringen door Zwitserland en Italië verwerkte, vindt Lortie het leuk zijn publiek een soort reiservaring te bezorgen. Hij vertelt: "Je reist als het ware met Liszt mee door al die betoverende landschappen. Tegelijk reis je ook mee door zijn leven, want de Années de pèlerinage bestrijken een periode van meer dan veertig jaar." In de Edesche Concertzaal speelt Louis Lortie op zaterdag 6 april een selectie uit de drie boeken.

Zwitserland, Italië en Rome

Meesterpianist Louis Lortie vertelt: "Eigenlijk was Liszt de meest multiculturele componist van de negentiende eeuw. Als kind groeide hij op in Wenen en woonde als gevierd pianist lang in Parijs. Zijn laatste jaren sleet hij in Rome. Liszt vond dat hij tot al die culturen behoorde. Dat zie je ook een beetje terug in Années de pèlerinage. Elk van de drie boeken heeft een andere setting: 'Zwitserland', 'Italië' en het laatste boek zou je met een beetje fantasie als 'Rome' kunnen betitelen."

Schoonheid van de natuur

De sfeervolle composities als 'Au bord d'une source' en 'Jeux d'eau à la villa d'Este' klinken als een subtiel waterspel. Met deze stukken was Liszt zijn tijd ver vooruit. Latere componisten als Debussy en Ravel waren onder de indruk van Liszts muziek en lieten zich in hun eigen pianomuziek door Liszt inspireren. Het beroemde stuk 'Vallée d'Obermann' is vernoemd naar de gelijknamige novelle van Étienne Pivert de Senancour, waarin een held overrompeld wordt door de schoonheid van de natuur.

Meesterpianist Louis Lortie

Louis Lorties internationale carrière begon in 1984 toen hij de Eerste Prijs behaalde tijdens de prestigieuze Ferruccio Busoni International Piano Competition. Ook was hij was ook één van de prijswinnaars tijdens de Leeds International Pianoforte Competition. Maar liefst vier keer speelde Louis Lortie in de beroemde serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. Beluister Louis Lortie aanstaande zaterdag 6 april in de Edesche Concertzaal! Bestel kaarten.


 Laatst gewijzigd: 03-04-19 - Geplaatst: 03-04-19