Christelijke Muziek en Concertagenda

Indrukwekkend! 'Via Crucis' van Dick Le Mair

Jezus' kruisweg liefdevol verklankt

Van onze redacteur Van de redactie

04-02-19

Er zijn veel manieren waarop je kunt stilstaan bij het lijden van Jezus. VariŽrend van een klassieke passie van Bach of Telemann tot de multimediale The Passion (dit jaar vanuit Dordrecht) op tv. Kleiner van opzet, maar minstens zo indrukwekkend is Via Crucis van componist Dick Le Mair. In dit stuk, letterlijk vertaald 'Kruisweg', volg je als luisteraar Jezus' gang door Jeruzalem op weg naar Golgotha.

Via Crucis

Dick Le Mair baseerde zijn Via Crucis op de kruiswegstaties, zoals die al eeuwen in katholieke kerken te zien zijn. Veertien beelden geven de weg weer die Jezus aflegde vanaf zijn veroordeling tot aan de kruisiging. Ook Le Mairs Via Crucis bestaat uit veertien delen. Elk daarvan is een meditatie op een ander aspect van Jezus' kruisweg.

Mystieke beleving

Bijzonder aan de muziek is dat het niet direct in een hokje past, maar je wel meeneemt en direct raakt. De componist zoekt bewust naar een stukje mystieke beleving, waarin gregoriaans, klassieke muziek en Keltische invloeden samenkomen met jazz en avant-garde.

Waar kun je Via Crucis beluisteren?

Op twee plekken kun je Dick Le Mairs Via Crucis beluisteren. Op 29 maart in Waddinxveen en op 31 maart in Gouda. Het werk wordt uitgevoerd door vier vocalisten en vier muzikanten (pianist Frans de Berg piano, klarinettist Peter Koetsveld, bassist Ruben Bekx en Dick Le Mair zelf op marimba en slagwerk). De muziek wordt onderstreept door een geprojecteerde presentatie van kunstwerken en quotes. Muziek, woorden en beelden versterken elkaar. Bestel kaarten.

Beluister hier alvast een fragment uit 'Via Crucis'.

Lees meer over componist Dick Le Mair

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Marja - vr 15-02-19 17:14:58
Zowel onder 'luister een fragment' als 'lees meer over de componist' staat een link naar Youtube. Misschien een goed idee om bij 'lees meer' te linken naar de website? https://dicklemair.nl/projecten/via-crucis/ Met vriendelijke groet en waardering voor uw post, Marja Le Mair.


Marja - vr 15-02-19 17:12:55
Via Crucis wordt in dit geval niet uitgevoerd door vocalisten, maar door een projectkoor onder leiding van Maarten Wassink.


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Gouda. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 04-02-19 - Geplaatst: 04-02-19